Денис Берінчик: Кожен «отаман» мріє, щоб суддя в ринзі підняв його руку

08.02.2013
Денис Берінчик: Кожен «отаман» мріє, щоб суддя в ринзі підняв його руку

На Лондонській олімпіаді Денис Берінчик був із «оселедцем». Фото з сайта boxnews.com.ua.

Упродовж двох минулих років, на чемпіонаті світу–2011 та Олімпіаді–2012, збірна українських боксерів беззаперечно вигравала командний залік цих турнірів. Вочевидь в аматорах хлопцям стало тісно і вони, створивши команду «Українські отамани», практично в повному складі перебралися в Світову серію боксу (WSB)— змагання напівпрофесіонального формату, які проводить Міжнародна асоціація аматорського боксу (АІБА).

Здається, що до дебюту в WSB у складі «Отаманів» боксери почали готуватися ще на Олімпіаді. До Лондона Олександр Усик та Денис Берінчик поїхали з «оселедцями» на голові, а здобуті в ринзі медалі відзначили ще й гопаком.

Власне, на цьому епатажні виступи українських боксерів не завершилися, хоча своїх «оселедців» вони таки позбулися. Тепер на матчі WSB Усик виходить із косичкою та у вишиванці, тоді як Берінчик для дебюту в новій лізі підготував шаблю, папаху та шаровари.

Тож не випадково шанувальники боксу саме Дениса назвали боксером вечора, у якому минулої п’ятниці «отамани» розбили вщент німецьких «орлів».

Український Артуро Гатті, так Берінчика нарекли його фанати, не залишився й без уваги кореспондента «України молодої», який детально розпитав 24–річного уродженця Луганщини про Світову серію боксу.

 

«АІБА подарувала глядачам шоу»

— Денисе, минулої п’ятниці ви дебютували на WSB–ринзі. Дехто називає цю серію напівпрофесіональною, хоча вона підпорядкована Міжнародній асоціації аматорського боксу. Як ви її можете оцінити?

— Перш за все, створюючи WSB–лігу, Міжнародній асоціації аматорського боксу вдалося зробити шоу. Музика, прекрасні виходи боксерів, урочиста зустріч учасників матчевого протистояння — такого не дозволяли робити в «аматорах» — словом, АІБА подарувала глядачам шоу.

— А сам бокс у Світовій серії відрізняється від олімпійського?

— У будь–якому разі він більше нагадує професійний, адже суперники виходять на ринг без майок та шоломів. Це додає бою видовищності — боксери, які ще не опанували правила поводження з головою, заробляють розсічення, на їхньому обличчі з’являється кров.

— Що можете сказати про силу суперників у Світовій серії боксу? Наскільки їхній рівень відрізняється від олімпійців–аматорів?

— Думаю, що не варто розділяти опонентів на простих та складних. У боксі навіть найслабший суперник може заплющити очі й нокаутувати найсильнішого.

— Денисе, як ви зазначали раніше, деякі ваші поєдинки на Олімпіаді проходили за принципом «два удари пропустив — п’ятнадцять наколотив». З огляду на те, що бої відбуваються без шоломiв, атакувальну стратегію боїв підкориговано?

— Тепер ми більш обережні. Дії в ринзі стали обачнішими, а сам бокс — чистішим. Аби не травмуватися — контролюємо голову, руки. Мені здається, що порівняно з аматорами бій у WSB–лізі менш видовищний, оскільки боксер працює на результат.

— Головний тренер боксерської збірної Дмитро Сосновський сказав, що хлопці, які виступають у WSB–лізі й захочуть поїхати на Ігри–2016, мають бути на дві голови вище за своїх конкурентів із олімпійської збірної. Ви, здається, говорили, що хочете здобути олімпійське «золото». Готові до конкуренції?

— На моє переконання, рiч не в тiм, у якій серії ти виступаєш — WSB чи олімпійській. Перевага має віддаватися тому боксеру, який виглядає видовищніше, потужніше, характерніше. Зрештою, на Олімпіаду має їхати найсильніший.

«Колекціоную монети й значки на олімпійську тематику»

— У регламенті змагань WSB є правило, яке не дозволяє боксерові щотижня виходити на ринг у матчах своєї команди. Вас такий графік влаштовує?

— Справді, перерва між боями має бути не менше десяти днів, і я з цим повністю погоджуюся. Звичайно, треба мати час на відновлення. Не можна боксерові постійно бути на піку форми. Потрібно відпочити i фізично, i психологічно.

— До речі, ваш товариш по збірній Гвоздик після завершення Олімпіади говорив, що планує взяти річну паузу, проте сьогодні проведе вже другий бій за «Українських отаманів».

— Я теж хотів рік відпочити. Але коли після Ігор усе, так би мовити, закінчилося, зіграв психологічний фактор і захотілося продовжити матеріалізацію власних можливостей. Хочеться прогресувати, змагатися, вигравати, займатися своєю улюбленою справою.

По суті, після Лондона взагалі не вдалося перепочити, адже, завоювавши олімпійські нагороди, з’явилося багато нової роботи — дзвінки, висмикування, участь у різних заходах.

— А для вас який найкращий спосіб відпочинку?

— Розслабитися допомагає зустріч із близькими, яких я дуже рідко бачу.

Влітку виїжджаємо з хлопцями на рибалку. До того ж кожного місяця я відвідую всеукраїнські виставки антикваріату, в пошуках нових екземплярів для моєї колекції монет, значків з олімпійською та боксерською символікою.

— Вочевидь ви не любите сидіти на одному місці?

— Це точно. За знаком зодіака я — Телець. Отож завжди до чогось прагну, хоча, можливо, роблю при цьому зайві рухи. Хай там як, але щодня я складаю список справ, у який до того ж постійно щось додаю. Так вдається зробити багато нового в житті.

А от зараз найбільше переймаюся квартирним питанням. Там підпиляв, там підбив, там повісив — багато роботи з благоустрою своєї нової квартири.

— Напевно, готуєтеся обзавестися другою половинкою, раз так активно вирішуєте побутові проблеми?

— Власне ремонт ми робимо з моєю дівчиною — Анастасією Ломаченко (сестрою Василя Ломаченка. — Авт.), але якщо вона захоче мене взяти в капкан, я проти не буду.

«Креативний образ дозволяє збільшити число фанатів»

— Для тих, хто хоче досягти висот, психологи радять складати й чітко дотримуватися плану дій. На своєму досвіді ви переконалися в ефективності цього методу?

— Звичайно, повністю згоден.

— А план на свій боксерський поєдинок теж розробляєте?

— Завжди щось плануєш, однак по ходу бою доводиться постійно варіювати. Адже всі суперники працюють по–різному, тому я боксую так, як вони мені дозволяють.

— Ваш дебют у WSB–лізі запам’ятався не тільки перемогою, а й оригінальним виходом на ринг. Шаровари, шабля, папаха справили незабутнє враження на глядачів. Цей наряд дозволив вам стати боксером вечора, а ваші оригінальні фото й відео на сторінці «Вконтактє» переглянула рекордна кількість відвідувачів.

— Думаю, що серед відвідувачів моєї сторінки в iнтернеті було багато не любителів боксу, а звичайних людей, яких зацікавив мій зовнішній вигляд. Сподіваюся, що в такий спосіб мені вдалося хоч трохи збільшити армію фанатів боксу.

— Хто став автором цього креативу?

— Автором цієї ідеї були Анатолій Ломаченко та Іван Голуб.

— Тепер, щоб бити рекорди глядацьких симпатій, вам доведеться щоразу бути іншим.

— Власне, у мене вже готовий новий образ. Думаю, він дозволить зібрати ще більше прихильників.

— Нова розробка також стосуватиметься національної тематики?

— Так.

— Денисе, чи немає в «Українських отаманах» внутрішньокомандних змагань щодо швидкості чи якості перемоги, оригінальності образу тощо?

— Ніколи такого не було. Усі хлопці мають лише одне бажання, щоб суддя в ринзі підняв його руку. А тих, хто програв, ми обов’язково підтримуємо і в наступному бою вболіваємо за них з iще більшою енергією.

— На чемпіонатах світу та олімпійських іграх не було й дня без суддівських скандалів. Що можете сказати про роботу арбітрів на турнірі WSB?

— Фактор судді завжди був, є й буде. Тому перемагати потрібно так, щоб ні в кого не було навіть мінімального шансу віддати перемогу твоєму вiзавi.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Денис Берінчик

Заслужений майстер спорту з аматорського боксу. Вагова категорія — до 64 кг.

Народився 5 травня 1988 р. у м. Краснодон Луганської області.

Срібний призер Олімпіади–2012 та чемпіонату світу–2011, володар Кубка країни 2009 року.

Тренер — Юрій Ткаченко.

Зріст — 170 см, вага — 64 кг.

Нагороджений орденом «За заслуги» III ступеня та Данила Галицького.

Неодружений.