Кримінал розгулявся?

08.02.2013

Народний депутат, екс–заступник голови МВС Геннадій Москаль заявляє, що від початку 2013 року зафіксовано такий рівень злочинності, якого не фіксували за всі роки незалежності України! Опозиційний нардеп посилається на довідку Генпрокуратури, котра забезпечує ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань i згідно з якою впродовж січня цього року зареєстровано 148 тисяч 44 кримінальнi правопорушення (майже 40 тис. iз них уже закриті).

Генерал Москаль додає, що водночас за січень 2012 року, коли діяв старий КПК, згідно зі статистикою МВС, було зареєстровано трохи більше 42 тис. злочинів. При цьому рівень злочинності на 10 тисяч населення в січні 2013 року становить 23,9 %, тоді як у січні 2012–го — лише 9,3%. Особливо тяжких злочинів зареєстровано майже 10 тис., тоді як рік тому в десять разів менше — лише понад тисячу! А тяжких злочинів в Україні скоєно понад 22 тис., тоді як рік тому — трохи більше 14 тис. злочинів. Лише пограбувань зареєстровано вдвічі більше — майже 3 тисячі.

На можливі закиди, що раніше міліція фіксувала далеко не всі злочини, а заявників могли розвернути перед самим райвідділом, тоді як нині реєструють усі події, нардеп Москаль зауважує: «Як колишній працівник МВС, я добре розумію, що раніше міліція могла приховувати від обліку крадіжки курей, велосипедів та інші дрібні злочини. Але вбивства ніхто не приховував!».

І дійсно, статистика щодо вбивств просто приголомшує: лише протягом січня 2013 р. в Україні скоєно майже 5,3 тис. вбивств, тоді як у січні 2012 р. — лише 240! «У Донецькій області зареєстровано найбільше — 1227 вбивств. У Криму — 744 вбивства, в Києві — 525, у Харківській області — 320, у Миколаївській — 292, — приголомшує пан Москаль. — Європейці, подивившись такі показники, напевно, закриють кордони з Україною назавжди!».

МВС знадобилася ціла доба, щоб відреагувати на заяву генерала міліції Геннадія Москаля. Лише вчора після обіду на Богомольця, 10 офіційно заявили, що повідомлення нардепа «про сплеск рівня злочинності в державі ґрунтуються на тих змінах у системі обліку повідомлень громадян, що вступили в дію з набранням чинності новим Кримінальним процесуальним кодексом». Мовляв, в усьому винен новий КПК, який фіксує всі події... Тоді як заяв та повідомлень від громадян про кримінальні правопорушення нібито стало менше на кілька тисяч.

«Згідно з новим КПК, до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) упродовж доби вноситься будь–яка інформація, яка має навіть незначні ознаки кримінального правопорушення, загальна кількість кримінальних проваджень є доволі значною, — йдеться у повідомленні МВС. — Проте слід розуміти, що кількість реальних злочинів, які залишаються в ЄРДР після проведення первинних слідчих дій, є значно меншою».

Щодо приголомшливої статистики умисних вбивств у міліцейського відомства також є власне пояснення: мовляв, за кваліфікацією ст. 115 КК вноситься інформація за всіма випадками смерті людини або її зникнення: розшук безвісти зниклих, раптова смерть, самогубство, нещасний випадок тощо. І після перевірки в реєстрі залишаються лише кримінальні провадження, де наявні ознаки насильницької смерті потерпілого.

На Богомольця, 10 зазначають, що наразі в реєстрі лишилося тільки 208 умисних убивств, що навіть менше, ніж рік тому, майже на 14%. «Необхідно зауважити, що будь–які заяви про сплеск злочинності в Україні, зроблені без розуміння механізму формування статистичної звітності, вводять громадян в оману, а виривання окремих показників із державної статистики є неприпустимим», — переконані в МВС.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>