Знекровлення не буде

07.02.2013
Знекровлення не буде

«Кров — буде!». Столичні виробники плазми і життєво необхідних препаратів запевнили: хвилюватися не варто. Фото з сайта www.gorodkiev.com.ua.

Із 16 лютого в Києві припинить свою роботу відділ переробки донорської крові Київського міського центру крові. Відповідне розпорядження ще торік у грудні підписав голова Київської міської держадміністрації Олександр Попов. Проте тільки нині воно набуло серйозного розголосу з подачі депутата Київради від «УДАРу» Олексія Давиденка. «Столична влада ставить під загрозу забезпечення реанімацій, «швидкої допомоги» і опікових центрів донорською кров’ю і плазмою, оскільки Київ із середини лютого залишиться без власної бази переробки», — цитує депутата прес–служба «УДАРу». За словами Олексія Давиденка, в Україні сьогодні понад 30 державних центрів виробництва препаратів крові, але Київ вирішив, що йому такий центр не потрібен. «З лютого фактично хочуть перевести всі столичні лікарні з безкоштовної крові на закупівлю платної у комерційних структур. Це цинічний лобізм і прагнення до наживи чинної влади за рахунок тяжкохворих пацієнтів», — обурюється депутат.

Утім головний лікар Київського міського центру крові Людмила Заневська запевнила: пацієнти столичних лікарень як отримували препарати з донорської крові безкоштовно, так і отримуватимуть. До того ж вони будуть значно якіснішими, ніж міг виробити очолюваний нею Центр. «Відділ виробництва препаратів з донорської плазми, який ми закриваємо, був створений наприкінці 1960–х років, — пояснює Людмила Заневська. — У нас стоїть обладнання ще 70—80–х років, є навіть 60–х. Останнє нове обладнання ми отримували в 2002 році, проте і воно вже вичерпало свій ресурс. Тому цей відділ не відповідає жодним вимогам. Навіть нашим, вітчизняним, не кажучи вже про європейські. За останні три роки на цей відділ ми витратили майже 11 мільйонів гривень міських коштів. А коли порахували продукцію, яку випустили, то з’ясувалося, що ми її виробили на 4,2 мільйона гривень. У цих витратах дуже велику частку становить ремонт обладнання, яке дуже зношене. То чи є сенс працювати собі на збиток?».

Пані Людмила каже, що Київський міський центр крові не припиняє своєї роботи. Він і надалі заготовлятиме донорську кров та її компоненти — еритроцити, плазму, тромбоцити. Але ті технології виготовлення препаратів, за якими працює Центр, ставлять під загрозу здоров’я пацієнтів, наголошує головний лікар. «Навіть бензин за якістю розбивають на фракції. Так от ми зараз — це 76–й бензин, навіть не 95–й. Ми шукаємо у крові донорів гепатити В, С, СНІД і сифіліс, — каже Людмила Заневська. — Але існують ще безліч інших вірусів, які можуть разом із кров’ю чи препаратами з неї потрапити до організму хворих. Останнім це може сильно нашкодити, погіршивши їхній стан. Або такий приклад: ми робимо тільки внутрім’язовий імуноглобулін, тоді як весь світ продукує внутрівенний. Але для внутрівенних препаратів потрібен перший клас чистоти препарату, який ми забезпечити не можемо».

Зрештою, зваживши всі ці моменти, було вирішено відмовитися від виробництва препаратів із плазми (а це альбумін та імуноглобулін) у Київському центрі крові. Тому надалі тут заготовлятимуть плазму й продаватимуть її краще оснащеним приватним фармпідприємствам, а виготовлені ними якісніші препарати закуповуватимуть для потреб київських лікарень. «Києву це нічим не загрожує, — запевнила Людмила Заневська. — До кінця цього року маємо необхідну кількість препаратів, щоб забезпечити потреби міста повністю. Також на карантині у нас — 3,5 тонни плазми. Це значно більше, ніж потребує Київ на рік». Продавши її, місто зможе закупити достатню кількість препаратів для своїх потреб на наступні роки, наголошує пані Заневська.

Також головний лікар запевнила, що всі співробітники ліквідованого відділу перейдуть на роботу в інші відділи Центру крові, а отже без роботи не залишаться.

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Незабаром Київський міський центр крові може змінити свою прописку. Наразі за адресою вулиця Зоологічна, 3 готують для нього нове приміщення. «Ще в 2002 році було розпорядження переселити Київський міський центр крові, — каже Людмила Заневська. — Наше нинішнє приміщення, що на вулиці Берлінського, збудоване в 1961 році. До сьогодні тут не було жодного капремонту, відповідно всі інженерні мережі зносилися і потребують заміни. Можливо, цього року вдасться завершити реконструкцію будівлі на Зоологічній і ми зможемо переїхати в сучасний центр, обладнаний за останнім словом техніки».