Післяопераційний етап

31.01.2013
Післяопераційний етап

Лише тиждень дали пенітенціарії екс–главі МВС Юрію Луценку на післяопераційну реабілітацію. Про час повернення до Менської колонії не знав ні сам прооперований, ні його рідні: учора о 7.30 ранку до приватної лікарні «Оберіг» під’їхали три автобуси з бійцями «Беркута», які швидко «виписали» засудженого Луценка, що перебував під крапельницями (!), й вивезли під конвоєм. Шоковані лікарі одразу зателефонували дружині пацієнта, нардепу Ірині Луценко.

Як повідомляє сайт партії «Народна самооборона», ще напередодні — у понеділок ввечері — ніщо не говорило про можливість виписки та вивезення Луценка. Тоді ж дружина екс–міністра повідомила, що дві лабораторії підтвердили відсутність злоякісних утворень в організмі Юрія Віталійовича. Але в ході медичного обстеження Луценка лікарі виявили три відкриті виразки шлунка і призначили йому інтенсивний курс терапії із крапельницями. Пацієнта мали готувати до наступної операції, запланованої орієнтовно через місяць. Через три тижні курсу, за словами пані Ірини, її чоловіку мали робити контрольну гастроскопію шлунка.

«Хочу передати привіт Пенітенціарній службі. Їхні дворічні запевнення у тому, що стан здоров’я Луценка задовільний і можна обмежитися лише знеболювальними, підтвердилися: зроблена одна операція, на часі — друга, а три відкриті виразки свідчать про «відмінний» стан здоров’я!» — обурювалася дружина екс–міністра.

У ДПтС учора лише засвiдчили інформацію про конвоювання Луценка з лікарні до колонії. Мовляв, лікарі клініки «Оберіг» підтвердили, що ув’язнений опозицiонер пройшов усі маніпуляції, і надали рекомендації для подальшої його реабілітації під наглядом медперсоналу колонії. Ірина Луценко такі дії тюремників вважає «звірячими», й навіть замахом на життя свого чоловіка, оскільки після операції з видалення поліпів у нього сталася кровотеча. «Людина ще на антибіотиках і під крапельницею, а її вивозять у колонію», — обурюється пані Ірина. І припускає, що на лікарів тиснули, щоб вони виписали хворого.

Європейський комісар iз питань розширення Євросоюзу та Європейської політики сусідства Штефан Фюле, який планував зустрітися з Юрієм Луценком на початку лютого, учора висловив стурбованість здоров’ям екс–міністра «внаслідок термінового перевезення до колонії після серйозної операції» та без попередження родини. Тепер йому доведеться довше отримувати дозвіл на зустріч. Можливо, термінове вивезення Луценка сталося саме через візит комісара?

Учора після обіду Європейський Союз виступив з офіційною заявою, у якій закликав українську владу взяти на себе відповідальність за гуманітарні аспекти та ситуацію зі здоров’ям Луценка, а також за ті ризики, які створюються у зв’язку з його поверненням до колонії. Крім того, Євросоюз закликав українську владу дозволити Луценку контактувати з родичами і захистом, включно з їхнiми особистими візитами до ув’язненого.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Держказначейство 25 січня виплатило Юрію Луценку матеріальну компенсацію за рішенням Європейського суду з прав людини. Про це повідомив уповноважений уряду у справах ЄСПЛ Назар Кульчицький. За його словами, реквізити, необхідні для здійснення платежу, були надані тільки 9 січня.

Як відомо, 3 липня Євросуд оголосив рішення про незаконність арешту Луценка, який проводили з порушенням ст. 5 Конвенції про захист прав людини.