НОВИНИ ПЛЮС

30.01.2013

Справа Тимошенко — Щербаня

Захист Юлії Тимошенко спростовує звинувачення Генеральної прокуратури про існування мотиву у неї для вбивства Євгена Щербаня. Про це вчора на прес–конференції заявив захисник екс–Прем’єрки Сергій Власенко. «Хочу зазначити, що станом на 1996 рік між «Індустріальним союзом Донбасу» (який очолював депутат Щербань) та «ЄЕСУ» (Тимошенко) існувала агентська угода (щодо постачання газу) і ніякого конфлікту щодо поставок газу в Донецьку область не було. До речі, в цьому так званому повідомленні про підозру жодним чином не згадується про цей документ», — каже Власенко. Він звинуватив Генпрокуратуру у спланованому витоку інформації через повідомлення про підозру, мета якого — «втягнути всіх у дискусію навколо причетності або непричетності Тимошенко до вбивства».

МЗС про Жириновського

Критичні висловлювання віце–спікера Держдуми РФ, керівника фракції ЛДПР Володимира Жириновського на адресу України не сприяють розвитку дружніх відносин із Росією. Про це вчора на брифінгу заявив в. о. директора департаменту інформаційної політики МЗС України Євгеній Перебийніс.

Відповідаючи на запитання, чи може українська сторона оголосити Жириновського персоною нон–ґрата (після його скандальних заяв у Києві в понеділок), представник МЗС повідомив, що це питання не в компетенції зовнішньополітичного відомства.

Місія МВФ у Києві

Місія Міжнародного валютного фонду вчора прибула з візитом в Україну і перебуватиме тут до 12 лютого. Основною темою переговорів стане нова програма співпраці МВФ із Києвом. За словами першого віце–прем’єра Сергія Арбузова, Україна розраховує отримати новий кредит від МВФ у сумі 15 млрд. доларів.

Нагадаємо, МВФ у 2010 році схвалив програму «стенд–бай», у рамках якої обіцяв до кінця 2012 року надати Україні кредит на 15,5 млрд. доларів. Фонд виділив перші два транші на 3,4 млрд., але в 2011 році припинив фінансування через те, що Україна відмовилася збільшити тарифи для населення (на 30%) і для комунального сектору (майже на 60%), як наполягає МВФ. У 2011—2012 роках візити місій МВФ в Україну закінчувалися провалом переговорів.

Як відомо, в 2013 році Україні треба буде виплатити МВФ 5,8 млрд. доларів за попередніми боргами.

Український дефіцит

Дефіцит платіжного балансу України в 2012 році склав 4,174 млрд. доларів, що на 70% перевищує від’ємне сальдо, зафіксоване в 2011 році. Про це йдеться у повідомленні НБУ.