У Черкасах буде свій Бродвей

24.01.2013
У Черкасах буде свій Бродвей

На розі вулиць Хрещатик і Байди Вишневецького зберігся будинок купців Цибульських, де в 1859 році гостював Тарас Шевченко. Нині тут — музей «Кобзаря». Фото автора.

У вихідні і святкові дні столичний Хрещатик уже років десять перетворюється на зону, куди автомобілям в’їзд заборонено. У Черкасах, де одна з центральних вулиць має таку ж назву, теж планують зробити Хрещатик пішохідною зоною. Але батьки міста ще думають, чи стане ця вулиця пішохідною лише на вихідні, чи й у будні також. Але це буде не єдиною родзинкою Хрещатика, який планують перетворити на привабливу для туристів і самих городян зону.

«Хрещатик має стати місцем, куди хочеться піти родиною. Тут люди зустрічатимуться, спілкуватимуться, відвідуватимуть різноманітні заходи», — переконаний черкаський міський голова. Він наголошує: на Хрещатику «має вирувати життя Черкас». Тож мер уже закликав жителів міста поділитися своїми думками та пропозиціями, аби разом розробити концепцію розвитку Хрещатика і перетворити цю вулицю із транспортної артерії на пішохідну зону відпочинку.

За його словами, вулиці, які стали візитками, мають й інші міста, приміром, в Одесі є Французький бульвар, у Нью­Йорку — Бродвей, в Тель­Авіві — вулиця Дизенгоф. Причому, наголошує Сергій Олегович, кожне місто обирає свій шлях розвитку цих ву­лиць, одні розміщують там кафе, театральні студії, магазини, інші — зони відпочинку з фонтанами та атракціонами. Над тим, яким буде черкаський Хрещатик уже працює група дизайнерів, краєзнавців, істориків та митців.

Стало відомо, що для комфорту пішоходів там облаштують зручні тротуари, не буде автомобільних парковок, а нареченим, котрі йтимуть до міського РАГСу реєструвати шлюб, пропонується пройти пару кварталів пішки, аби городяни мали змогу помилуватися щасливими молодятами й привітати їх.