Жінка у команді — до нещастя!

24.01.2013
Жінка у команді — до нещастя!

На критику Прем’єра Наталія Королевська відреагувала із нордичною витримкою. Фото УНІАН.

Ситуація в українській економіці, на думку Прем’єр–міністра Миколи Азарова, просто блискуча! Настільки чудова, що він прогнозує зростання ВВП у нинішньому році удвічі більше, ніж вважають менш компетентні зарубіжні експерти. Як відомо, Світовий банк погіршив прогноз розвитку української економіки на 2013 рік із 3,8 до 2,2%. Але бувалий Микола Янович вважає інакше. «Вже цьогоріч ми можемо вийти на 3–4% приросту ВВП при інфляції близько 3%. А наступного року — вийти на якісно нові темпи розвитку», — довірливо повідомив він на вчорашньому засіданні уряду. Джерела такого небувалого підйому Прем’єр щиросердно вказав. «Наприклад, ІТ–галузь у нас зростає на 30% щорічно. А ще у світі зростає попит на роботу наших суднобудівників, — повідомив він і радісно додав, — і такi «кристали розвитку» ми можемо знайти і в інших сферах».

Якщо ж конвертувати ці «кристали» у реальні цифри, то ми побачимо цікаву статистику. Наприклад, минулого року уряд очікував зростання економіки 3,9%. Відтак, за підрахунками експертів, маємо близько 0,5—0,7%. Цікаво, що навіть Президент Віктор Янукович оцінив ВВП 2012 року «менш ніж один відсоток». Іншими словами, реальна українська економіка і Микола Янович Азаров у нас перебувають по різні боки барикад. Що й виливається у певні проблеми для населення. Наприклад, невиплати соціальної допомоги, які прокотилися країною, мов лавина чергового «покращення».

Микола Азаров опинився у складній ситуації. Оскільки, за його словами, гроші у країні є, то, як пояснити виборцям, чому вони їх не отримують? І за прикладом Віктора Януковича, який зробив винним самого Азарова, вирішив по–джентльменськи перекласти відповідальність на жінку — міністра соцполiтики Наталію Королевську. «Із 10 січня на мою сторінку у «Фейсбуці» надходять звернення щодо виплати допомоги самотнім матерям. Виявилося, що деякі органи створили штучні перепони через перейменування управлінь у департаменти, — пафосно розпочав він і перейшов на підвищений тон. — Сказати, що я обурений, — це нічого не сказати». Таким чином, Королевська, яка в період виборів гостро критикувала Азарова, вчора отримала від нього перше публічне «шмагання». Втім у дискусію вступати не стала, мовчки вислухавши зауваження шефа.

Хоча грошей у бюджеті багато, Прем’єр доручив міністру фінансів Юрію Колобову й далі активно позичати кошти на зовнішніх ринках. А сам підтвердив рішучість таки підвищувати комунальні тарифи. Хоча нещодавно обіцяв у жодному випадку не допустити цього. Але підвищення комунальних тарифів вимагає МВФ, а їхній кредит чомусь дуже потрібний уряду Миколи Азарова — незважаючи на зразкові, місцями навіть блискучі фінансові показники. І, мов мантру, в яку вже ніхто не вірить, виголосив: «Наші люди платитимуть тільки посильний тариф, який відповідає їхнім доходам».