Африканська загадка

24.01.2013
Африканська загадка

До ПАР Дрогба приїхав за Кубком Африки. Фото з офіційного сайту змагань.

Три роки тому Південно–Африканська Республіка була господарем світового форуму, першого на Чорному континенті. Певна рiч, грандіозна футбольна спадщина, яку отримала країна від «мундіалю», простоювати не могла. І коли через громадянську війну в Лівії відібрали право на проведення Кубка Африканських націй–2013, ПАР дуже легко виграла боротьбу за турнір.

Зрозуміло, що тріумф на ЧС–2010 року для південноафриканських футболістів був справою нереальною. Зрештою, вони навіть не вийшли з групи. Проте на домашньому КАНі вболівальники «Бафани–Бафани» можуть очікувати від команди більшого. Хоча, здається, стартова нічия з абсолютними дебютантами турніру — посередньою збірною Коба–Верде — свідчить про неготовність команди Гордона Ігесунди підкорювати високi вершини. Свій зірковий час «Бафана–Бафана» пережила в минулому тисячолітті, коли одного разу, в 1996 році, змогла стати найсильнішою на континенті. Натомість сучасні виконавці збірної ПАР були не в змозі кваліфікуватися на попередні два кубки Африки. Перервати невтішну традицію допоміг домашній турнір, куди південноафриканці потрапили «автоматом».

У ролі чинного володаря Кубку Націй виступає збірна Замбії, яка рік тому сенсаційно у фіналі переграла Кот–Д’Івуар на чолі з Дідьє Дрогбою. Нагадаємо, що у вирішальному матчі зірковий нападаючий «слонів» у основний час не реалізував пенальті, а його команда програла трофей у серії післяматчевих 11–метрових ударів.

Відтак Дрогба повернувся на велику батьківщину з надією на реванш. Думається, важка стартова перемога над командою Того додасть Дідьє та його колегам по збірній — Коло та Яя Туре, Жервіньйо та Саломону Калу — упевненості в своїх силах. І, що головне, додатковий заряд позитиву отримає їхній молодий тренер — колишній гравець збірної Франції Сабрі Лямуші.

Варто відзначити, що з восьми матчів першого туру п’ять завершилися внічию. Окрім «срібних» призерів попереднього КАНа, стартовими трьома пунктами розжилися збірні Тунісу та Малі. Натомість команди двох «українців» на турнірі — ганця Дерека Боатенга із «Дніпра» та нігерійця Брауна Ідейє із «Динамо» — зiграли внiчию. Власне, обидві збірні, за які грають представники вітчизняної прем’єр–ліги, також входять до числа фаворитів турніру. Хоча, хто знає, можливо, знову гряне якась сенсація і збірна Малі чи Анголи піднесе сюрприз, уперше, як і замбійці минулого разу, вигравши КАН. До речі, не здолавши сито відбору, турнір пропускають дві найбільш титуловані команди Африки — збірні Єгипту та Камеруну. Додамо, що, на думку букмекерів, найбільше шансів на успіх мають івуарійці. Коефіцієнт на їхню перемогу становить 2,2. Значно менше шансів на успіх мають нігерійці (10,0), малійці та тунісці (по 12,0). Натомість у збірну Нігеру не вірить майже ніхто. Поставивши один долар на їхній тріумф, можна отримати виграш у 151 раз більший.

 

ТАБЛО

Кубок Африканських Націй (ПАР). 1–й тур. Група D. Кот–Д’Івуар — Того — 2:1 (Я. Туре, 7; Жервіньйо, 88 – Айте, 45+2), Туніс — Алжир — 1:0 (Мсакні, 90),

Турнірне становище: Кот–Д’Івуар, Туніс — 3, Алжир, Того — 0.