«Глазурована країна»

23.01.2013
«Глазурована країна»

Учора через намерзання дощу та ожеледь спрацювали автоматичні системи захисту ліній електропередач у Львівській, Житомирській та Волинській областях. У результаті без світла залишилися 57 населених пунктів. У місцевих обленерго обіцяли якнайшвидше відновити електропостачання.

 

Обережно на дорогах!

Через ожеледицю на дорогах на порядок збільшилася кількість ДТП, у переважній більшості в них були пошкоджені автомобілі. Серйозна дорожньо–транспортна пригода сталася вчора близько 9–ї ранку біля Харкова на 518 км траси Київ—Харків–Довжанський. На в’їзді до Харкова з боку Чугуєва в пасажирський рейсовий автобус маршруту «Чугуїв—Харків» врізався автомобіль «ВАЗ», що рухався в попутному напрямку. Після цього в результаті екстреного гальмування позаду автобуса зіткнулися кілька автомобілів, серед яких — «КІА», «Волга» і Mazda. Внаслідок аварії загинула 42–річна пасажирка автомобіля «ВАЗ», водій і пасажир цієї ж автівки отримали тілесні ушкодження різного ступеня важкості та були госпіталізованi до Харківської лікарні. На щастя, пасажири автобуса не постраждали. Про це повідомила прес–служба МНС.

У Рівненській та Полтавській областях рятувальники місцевих служб МНС надали допомогу в буксируванні вантажних автомобілів та служби швидкої допомоги.

Більшість аварій сталася через недотримання водіями безпечної відстані за умов, коли гальмівний шлях автомобіля збільшився в кілька разів, а також через перевищення швидкості. Нагадуємо, досвідчені водії радять за умов ожеледиці не робити різких рухів кермом та педаллю газу й гальм, адже це може призвести до некерованого заносу. Водії також просять пішоходів бути уважнішими при переході вулиць, в тому числі на пішохідних переходах, і не виходити на проїзну частину несподівано, бо на слизькій дорозі автомобіль не може швидко зупинитися.

Пішоходам також слід бути уважнішими на «глазурованих» тротуарах. Як повідомив головний лікар Київської міської станції швидкої допомоги Анатолій Вершигора, за минулу добу через травми, отримані внаслідок ожеледиці, до лікарів звернулися 145 мешканців столиці. Загалом до травмпунктів міста цієї зими внаслідок ожеледиці звернулося 470 осіб, з них — 32 дитини. 49 осіб було госпіталізовано, з них — двоє дітей.

Ожеледиця залишиться, морози збільшаться

В Україні до кінця тижня очікується зниження добових температур. Так, сьогодні–завтра у північних та центральних областях температура вночі знизиться до 6–13, вдень до 4–6 градусів морозу. На Сході України Гідрометцентр прогнозує опади у вигляді дощу та мокрого снігу, температура повітря залишиться досить високою: 0–9 градусів тепла. У північних районах Луганської та Харківської областей холодніше: 0–5 градусів морозу. У західних областях очікується мокрий сніг, який буде підмерзати. Температура знизиться до 1–8 градусів морозу, на Закарпатті 0–2 градуси тепла.

По всій території України, крім південних областей, де збережеться «плюсова» температура повітря, буде ожеледиця. Можливі опади, налипання мокрого снігу та сильні пориви вітру 15–20 м/с.

 

ДОВІДКА «УМ»

Крижаний дощ — тверді атмосферні опади, що випадають при мінусовій температурі повітря у вигляді твердих прозорих кульок льоду діаметром 1–3 мм. Всередині кульок знаходиться незамерзла вода — падаючи на предмети, кульки розбиваються, вода витікає і відразу ж замерзає, утворюючи ожеледь.

Крижаний дощ утворюється в зоні теплого атмосферного фронту, коли біля землі знаходиться холодне повітря, а над ним шар більш теплого повітря. У теплому шарі повітря сніг, що падає, частково або повністю тане, потім в холодному повітрі ближче до землі охолоджується і замерзає, а потрапляючи на землю і наземні предмети, утворює ожеледь.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>