Військо шукає спонсора

22.01.2013

Три тисячі харківських військових, які наразі стоять у черзі на квартиру, можуть невдовзі отримати комфортабельне житло. Заради цього обласний гарнізон готовий розпрощатися з частиною своєї нерухомості й передати у користування майбутнім інвесторам армійську землю. Розробити власний комерційно–житловий проект офіцерів змусили численні побутові негаразди безквартирних військових, що іноді стають причиною непоправних трагедій. «Один офіцер викинувся з восьмого поверху, — каже начальник житлової групи Харківського квартирно–експлуатаційного відділу Міноборони Сергій Кононенко. — Ще один, підполковник Шабрат, написав передсмертну записку. Мовляв, не бачу сенсу в цьому житті, не вірю ні міністру, нікому іншому, й повісився у гаражі».

Причина зневіри — цілком зрозуміла. Протягом чотирьох останніх років держава не виділила харківським військовослужбовцям жодної квартири. Була колись надія на багатоповерхівку в районі Холодної гори, в якій могли відсвяткувати новосілля близько 80 офіцерських родин, але через брак коштів те будівництво вже «заморозили». Тоді й виникла ідея поміняти покинуті військові містечка на квартири. Таких у регіоні назбиралося вже кілька десятків. Віддати їх можуть разом iз землею та казармами, але за умови, що нові власники армійського господарства погодяться придбати для гарнізону готове житло у харківських будинках. За підрахунками Сергія Кононенка, подібний бартер міг би забезпечити житлом близько двох тисяч військовослужбовців.

Запропонували в гарнізоні інвесторам й інші взаємовигідні схеми. Скажімо, бізнесмени можуть переобладнати під житло порожні казарми усе тих же покинутих військових містечок, як плату — виділити офіцерам частину готових квартир. Сергій Кононенко запевняє, що армійська нерухомість, попри всі негаразди, витримала випробування часом і після капітального ремонту може прослужити ще не один десяток років. До того ж у цих містечках добре збереглися котельні та електрообладнання, тому реалізація подібних проектів для інвесторів не буде надто затратною.