Сніг іде, а ми асфальтуємо

22.01.2013
Сніг іде, а ми асфальтуємо

Завдяки новим технологіям можна ремонтувати дороги навіть узимку. Фото з сайту fishki.net.

І це викликає неабияке здивування та обурення жителів міста. Але, як з’ясувалося, міська влада не закопує гроші в асфальт, а рятує місто від бездоріжжя навіть у січні. Тільки за один день у Черкасах на проспекті Хіміків було покладено 650 тонн щебенево–мастильного асфальтобетону.

За словами директора департаменту житлово–комунального комплексу Черкаського міськвиконкому Олександра Риджаніча, дорогу спочатку просушують, потім підігрівають, і після цього вона ще хвилин двадцять тримає необхідну для таких робіт температуру. Роботу з очищення та просушки проїжджої частини «довірили» німецькій машині. Після того, як ця техніка пройде дорогою, спеціальний електронний термометр показує, що температура на поверхні асфальту сягає від 10 до 20 градусів.

Усе це — сучасні технології, завдяки яким навіть при мінусових температурах можна покривати дороги асфальтом, як це давно роблять у Європі, зокрема в північних країнах, таких як Швеція, Фінляндія, Норвегія. Аби підвищити щільність укладеного асфальту, черкаські ремонтники при укладанні щебенево–мастильного асфальтобетону використовують ще й сучасні мінеральні домішки, які додають у суміш.