До нежитю — без ніжності

22.01.2013
До нежитю — без ніжності

При лікуванні нежитю ефективні не лише аптечні, а й народні засоби. Фото з сайту www. centermed.kiev.ua

Холодну пору року завжди супрово­джує сплеск застудних захворювань. Серед них нежить (або риніт) трапляється найчастіше. Більшість iз нас ставиться до нього як до незначної і швидко­плинної неприємності, ходячи на роботу й ігноруючи лікування. Однак, як стверджують лікарі, робити цього категорично не можна. «Через брак адекватного лікування й ослаблений імунітет нежить може призвести до розвитку ларингіту, фарингіту, бронхіту, пневмонії й отиту, — застерігає Юрій Молочек, завідувач відділом дитячої отоларингології УДСЛ «Охматдит». — У дітей нежить найчастіше переходить у гайморит, який у запущених випадках ускладнюється гнійним запаленням мозкових оболонок. Тому залишати нежить на самоплив у жодному разі не можна».

Чим найкраще лікувати риніт? Однозначної відповіді лікарі не мають, адже причини нежитю різні: це можуть бути віруси, бактерії, алергени, травми слизової оболонки носа. Крім того, організм людини унікальний, і в кожного з нас є свої перевірені на практиці способи лікування недуги.

«За перших ознак нежитю — закладеності носа, відчутті свербіння в ніздрях, появі рідкого назального секрету, багаторазовому чханні — слід змастити слизову оболонку носа соком свіжого часнику або цибулі, — радить столичний лікар–терапевт Віталій Мащенко. — В цих рослинах сконцентрована величезна кількість фітонцидів — потужних протимікробних компонентів, що згубно діють на всіх збудників респіраторних захворювань. Проте часник і цибуля ефективні лише на початковій стадії риніту або для його профілактики. Якщо процес уже «пішов» і почалися рясні виділення з носа, головний біль, важке дихання, кон’юнктивіт — потрібне серйозне лікування».

Передовсім, за словами лікаря, слід провести так зване етіотропне лікування, спрямоване на сам збудник. Нині в аптечній мережі не бракує етіотропних препаратів від нежитю. А ліки з антибіотиками ефективні для профілактики ускладнень, оскільки головними винуватцями «приєднання» до нежитю вторинних інфекцій є саме бактерії.

«Не забувайте і про народні способи лікування, ефективність яких завжди була на високому рівні і не одного з нас рятувала від серйозних неприємностей, — додає Віталій Мащенко. — Полегшить перебіг недуги гаряча ванна для ніг, а також загальна ванна, особливо з додаванням солі з екстрактами хвої. Ці ж екстракти використовують і для носових інгаляцій. Для цього роблять відвар із соснових голок і дихають над ним упродовж півгодини, накрившись щільною тканиною.

Не забуваймо про вітаміни — можна вживати як аптечні препарати, особливо з високим вмістом аскорбінової кислоти, так і домашні варіанти — чай з лимоном чи ягодами».

Згубні для хвороботворних мікроорганізмів і концентровані сольові розчини (2 чайні ложки солі на півсклянки води). Бажано щодня 4—5 разів полоскати ними носові ходи. Активне лікування можна проводити не лише вдень, а й уночі, надягнувши шкарпетки з насипаним усередину сухим гірчичним порошком. Дотримуючись цих рекомендацій, ви позбудетеся нежитю уже через 3—4 дні, каже лікар.