«Регіональна» голова

22.01.2013

Учора, в перший день зимової сесії Парламентській Асамблеї Ради Європи, українська делегація таки отримала голову. Ним став висуванець Партії регіонів Іван Попеску. Хоч опозиційна частина депутатів пропонувала Сергія Соболєва, нардепа від «Батьківщини». Несподіванки не сталося, оскільки більшість у складі делегації — за Партією регіонів, комуністами і провладними мажоритарниками. «Українська делегація формальностей дотрималася, а от основоположного духу Ради Європи — ні, — коментує «УМ» член делегації, «ударівець» Павло Рябікін. — Один з основних принципів функціонування інституцій Ради Європи — це постійна ротація на посадах і в комітетах ПАРЄ. Те, що українську делегацію вдруге очолив один і той самий депутат, свідчить про те, що провладна більшість у делегації не перейнялася духом Ради Європи».

Засідання, на якому обрали Попеску, відбулося не в Києві, як вимагала опозиція, і не в повному складі делегації (24 нардепи), а в Страсбурзі лише за участі 12 постійних членів. Представник «Батьківщини» Володимир Ар’єв переконаний: призначення у Страсбурзі було зроблено для того, «щоб позбавити решту членів делегації законного права обирати керівництво та розподіляти представництво в комітетах ПАРЄ».

Як відомо, делегація українського парламенту в ПАРЄ була змінена після виборів 28 жовтня 2012 року. До її складу увійшли: Володимир Ар’єв і Леся Оробець від «Батьківщини», Павло Рябікін від УДАРу, Олександр Шевченко від «Свободи», Володимир Вечерко, Сергій Ківалов, Сергій Клюєв та Юлія Льовочкіна від ПР, Петро Симоненко від КПУ і позафракційний депутат Лев Миримський.