Чоловік без лукавства

18.01.2013
Чоловік без лукавства

Михайло Горинь у національному вбраннi. (з сайту ia–prometei.org.ua.)

Минуло дев’ять днiв, як відійшов у вічність правозахисник, громадський і політичний діяч, майстерний організатор, успішний у різних сферах Михайло Горинь. Тонкий психолог–практик, стратег–державник, інтелектуал–енциклопедист, при цьому стриманий, дисциплінований, доброзичливий і абсолютно безкорисливий. Можливо, ці риси Горинь випрацював у собі в «оунівській школі». Він — один iз небагатьох справжніх підпільників, що стали легальними політиками в незалежній Україні. Така самопосвята могла бути в людини, яка була прямим спадкоємцем «іншої породи українців», що переважала в Східній Україні до Великого голоду, в Західній — до тортур і депортацій 1940—50–х.

«Я мав мету — єднати націю»

«Він завжди довкола себе усіх об’єднував. І мені не раз казав: «Нам треба шукати друзів, а не ворогів», — каже Богдан Тернопільський, у 1989—95 роках працівник Секретаріату Руху, нині — начальник відділу Міністерства соціальної політики. За словами самого Михайла Гориня, передусім він «мав мету — єднати націю різними способами». А це і «Дитяча дипломатія», і свято 500–ліття українського козацтва на Хортиці, і наукова конференція «Проблеми консолідації нації». Та найперше — Ланцюг єднання 22 січня 1990 року. Понад півмільйона людей тоді взялися за руки на понад 500 кілометрах шляху між Львовом і Києвом.

«Такий ланцюг перед цим був організований у Прибалтиці. Михайло Горинь дуже загорівся цією ідеєю. І зміг таку складну справу зробити не мрією, а реальністю», — каже відомий публіцист, філософ, колишній політв’язень, нині редактор часопису «Наша віра» Євген Сверстюк. Дехто казав: у сніг, мороз на такій величезній відстані це неможливо. А Михайло Миколайович посміхнувся і мовив: «Усе можливо». «І це сталося, але не дивом — то була копітка праця під керівництвом Гориня, з ранку і до ранку, — каже пан Тернопільський. — Анатолій Шебіко із Секретаріату Руху, який працював в Інституті картографії, приніс деталізовану військову карту. І наніс «лінію» ланцюга. Ми знали, що на кожному метрі має стати людина. Через кожен кілометр — старший. Потім ділянки карти роздали по областях, закріпили в кожному населеному пункті відповідальних за певну частину траси... Коли це сталося, люд повірив у Рух».

За ініціативи Гориня у Секретаріаті Руху було створено відділ взаємодії з національними рухами в інших республіках тодішнього СРСР, зокрема в країнах Прибалтики. Пан Михайло був ніби послом України до народів. У Русі діяла Рада національностей. Перед референдумом 1991 року Рух скликав у Одесі Міжнаціональний конгрес. Представники понад сотні національних товариств тоді зібралися, аби підтримати незалежність України.

Чесний політик

«Це рідкісний випадок, коли порядність і гідність написані на обличчі. Це був чоловік без лукавства. З ним хотіли мати справу, йому вірили. Це людина позитивно й конструктивно мисляча і діяльна. Його неможливо було задурити підлабузництвом, вихвалянням і дешевою спробою привернути на свій бік. Він був успішним», — переконаний Євген Сверстюк.

Михайло Горинь продовжив працю, якою жив його батько, член Організації українських націоналістів, і його попередники. Із дитячих років і під час свого навчання в університеті юнак допомагав ОУН. «Він отримав у родині великі знання і гарт, — розповідає Сверстюк, який разом із Горинем навчався у Львівському університеті. — Займатися політикою ще в польські підпільні часи — це було високе й почесне покликання».

«Він мав далекосяжне бачення, мислив стратегічно. Був методичним і системним, не дратувався і не поспішав, умів іти до мети малими кроками, — розповідає народний депутат кількох скликань, соратник Гориня в НРУ і Народній раді Іван Заєць. — В один із складних моментів запровадили тріумвірат у керівництві Руху. Михайло Горинь був обраний одним iз співголів. Він під час усіх нарад сидів iз ручкою і блокнотом та ретельно фіксував основні моменти».

«У нього була велика родина — Рух, — свідчить Богдан Тернопільський. — Пригадую, у червні 1990–го ми відзначали його 60–ліття. Купили велику миску полуниць, лимонаду... Він приходив на роботу десь о восьмій ранку, а поверталися ми пізно увечері повз магазин «Український хліб» на Майдані. Там увечері привозили й розвантажували хліб, ще гарячий і запашний. На роботі нам не завжди вдавалося пообідати. Ото ми з Михайлом майже щовечора брали хлібину, розламували і половину з’їдали удвох, а другу — він брав собі на сніданок. Він жив на квартирі, а дружина і діти — у Львові». Як зазначається в «Міжнародному біографічному словнику дисидентів країн Центральної та Східної Європи й колишнього СРСР», дружина Михайла Гориня Ольга, 1952 року за зв’язки з підпіллям була засуджена на 25 літ ув’язнення з конфіскацією майна, була звільнена 1956 року після смерті Сталіна. Допомагала чоловікові й підтримувала його.

«Михайло Миколайович багато розповідав про людей, з якими сидів у таборах. Він психолог і вмів у непрямій формі підтримати людину. Пригадую 1989 рік. Ми, молоді, покинули роботу, аби працювати в Русі, нас у будь–який час могли арештувати або ж агітувати, аби ми пішли «на співпрацю» проти своїх побратимів. Якось Михайло Миколайович розповів нам, як, прийшовши з тюремної прогулянки, побачив, що його співкамерник–естонець ніяково себе почуває. Невдовзі той зізнався, що його викликали на допит і він погодився «співпрацювати». Горинь сказав йому: «А чим вони тобі заплатять? Ти ж мав свою чисту душу, впевненість. Спробуй це відновити...». Невдовзі нашим колегам також пропонували таку «співпрацю». Горинь ніби відчував це. І таким чином скріпив їхню впевненість, що не треба йти на зраду».

«Міністр фінансів»

«Михайло Микола­йович був, кажучи жартома, першим міністром фінансів України, вважає Богдан Тернопільський. — Великих коштів не було. От, скажімо, коли вперше було надруковано Програму Руху в газеті «Літературна Україна», ми замовили додатковий наклад — 100 тисяч примірників. А щонеділі в Києві проходили стотисячні мітинги і ми розповсюджували цю газету. Вона коштувала 15 копійок, а нам за неї давали — хто карбованця, хто п’ять, а хто і десять».

Коли організовували Ланцюг Злуки — потрібні були гучномовці, прапори. Написали звернення, в газетах помістили платіжки, і люди поштою пересилали кошти. Збирали гроші й на мітингах. Допомога йшла від українського народу, який піднявся тоді за свою свободу. Завдяки організаторським здібностям Михайла Гориня і його чистоті.

Пан Богдан каже, що на початку 1990–х мало хто здогадувався про складнощі, які прийдуть із проголошенням незалежності. Люди були певні, що за 10 років Україна стане однією з передових держав Європи. Вірили, що в нас багато ресурсів. Бо ж вчилися політекономії, але не економіки. Не знали, скільки коштують енергоносії на світовому ринку. «Може, це Божа ласка була, що Він від нас закрив ті знання. Бо інакше в нас не було б стільки ентузіазму, — вважає колишнiй рухівець. — Але Михайло Миколайович був досвідченим. Він знав, що ці роки не будуть легкими. І коли почалися складнощі, казав: «Так має бути, і в нас немає іншого шляху. Україна приречена на успіх. Тільки він не прийде швидко».

Тіньовий уряд

Горинь використовував свої сили зважено. З усіма вмів порозумітися. Хіба що вже йшлося про загрозу безпеці України. Ніколи не намагався бути головним. Був кандидатом у президенти в 1991 році, поряд із Чорноволом, і зняв свою кандидатуру на користь нього.

З літа 1989 року працював у Києві в оргкомітеті Народного руху України за перебудову, у славетному приміщенні на Музейному провулку, 8. На установчому з’їзді у вересні того ж року обраний головою секретаріату НРУ, згодом був головою Політради і співголовою НРУ. «Секретаріат під керівництвом Гориня був альтернативним урядом України, — згадує Богдан Тернопільський. — Він казав, що маємо починати діяти в кожній сфері: освіті, медицині, міжнародних зв’язках».

У 1990—1994 роках Горинь був депутатом Верховної Ради України, входив до Народної Ради, працював у Комісії з питань суверенітету, міжреспубліканських і міжнаціональних відносин. На третьому Всесвітньому форумі українців у 2001–му його обрали головою Української всесвітньої координаційної ради (УВКР). «Були різні часи в УВКР, бувало і безгрошів’я, і він викладав свою чималу депутатську пенсію колективу, аби вони могли прожити в час, коли бракувало державного фінансування, — каже прес–секретар УВКР у 2001—2006 роках Світлана Остапа. — Він був дуже уважним. Ніколи не використовував службове становище задля власної користі».

  • «Устина могила»

    На Черкащині неподалік села Новоселиця Чигиринського району виявлено розритий скіфський курган «Устина могила». «Ми виявили це випадково, коли вибралися на тамтешню висоту, звідки як на долоні відкривається неймовірної краси місцина. >>

  • Легіон січовиків

    У найстарішому столичному кінотеатрі «Жовтень» днями презентували документально-ігровий фільм режисера Тараса Химича «Легіон. Хроніка Української галицької армії 1918-1919». Фільм створений командою львівської студії Invert pictures. >>

  • Поховали Гію

    Вчора, 22 березня, було поховано тіло відомого українського журналіста, редактора iнтернет-видання «Українська правда» Георгія Гонгадзе. Зайве нагадувати, ким був Георгій і чим стала для України його смерть, а точніше, ті обставини, котрі супроводжували його викрадення та вбивство у 2000 році. >>

  • «Афганська» родина без Олега

    «...Ми, учасники бойових дій воїни-«афганці», підемо з Майдану, якщо побачимо, що нормально запрацює уряд, економіка держави оживе, політики почнуть виконувати свої обіцянки; побачимо, що люстрація посадовців проводиться, відбувається очищення від кримінальних елементів у владі, та й просто на вулицях», — говорив у інтерв’ю Олег Міхнюк 22 лютого 2014 року, яке згодом увійшло у книгу Валентини Розуменко «Майдан... >>

  • Криваве Вогнехреще

    Два роки тому в Києві відбулися події, які увійшли в історію як «криваве Водохреще» або «Вогнехреще». Тоді на Народному вічі в центрі столиці зібралося кілька десятків тисяч мітингувальників, які висловили своє обурення ухваленими напередодні диктаторськими законами. >>