НОВИНИ ПЛЮС

18.01.2013

Ще один рукав «Південного потоку». Хорватський

Учора «Газпром» підписав угоду з хорватською компанією Plinacro про будівництво відгалуження від газогону «Південний потік», який пов’язує Росію з Західною Європою, повідомив «Рейтер». Завершити будівництво 100–кілометрової хорватської гілки газопроводу планується в 2016 році й обійдеться вона в 60 млн. євро. Прогнозована пропускна здатність — 2,7 млрд. кубометрів.

Отже, «Південний потік» пройде дном Чорного моря до Болгарії, звідти до Сербії та Угорщини й Італії, а отримувати з нього російське блакитне паливо зможуть й інші країни, наразі — Хорватія. Ця країна, що має вступити в Євросоюз у липні нинішнього року, споживає щороку 3 млрд. «кубів» газу, з яких понад 60 відсотків видобуває на власних родовищах. Решта надходить від італійської компанії за контрактом, який закінчується у 2014 році, нагадує «Рейтер».

Два «потоки» «Газпрому» ще більше відкидають Україну від її недавньої ролі головного транзитера російського газу. Зараз територією нашої країни прокачується приблизно 50% російського газу, який іде в Західну Європу.

Індійських ґвалтівників судитимуть за прискореною процедурою.

Справу п’ятьох чоловіків, обвинувачених у зґвалтуванні та вбивстві студентки з Делі, передано до суду, сповіщає Бі–Бі–Сі. Розгляд справи, яка кілька тижнів тому спричинила масові протести в Індії, почнеться 21 січня. Проте адвокати кажуть, що процес не затягнеться, адже судді пообіцяли розглядати справу ґвалтівників за прискореною процедурою.

Президента підтопило

В Індонезії триває сезон дощів. Сильні зливи заливають на країну, найбільше потерпає столиця — Джакарта, яка захлинається від повені. Рівень води в деяких районах Джакарти сягнув трьох метрів. Велика вода полонила й президентський палац. Там, за повідомленням видання «Джакарта Пост», висота води близько 30 см. Лідер країни мусив евакуюватися в більш безпечний регіон.

Лише за офіційними даними, внаслідок стихії без даху над головою залишилися майже десять тисяч людей. Серед тих, чия загибель офіційно підтверджена, — наразі двоє.

Перекрити кордони з Сирією!

Йорданія має намір перекрити кордони з Сирією у разі ще більшої ескалації громадянської війни в країні або після падіння режиму Башара Асада. Про це заявив прем’єр–міністр Йорданії Абдулла Енсур. Йорданія вже прийняла тисячі біженців iз сусідньої країни, і влада боїться, що чергова хвиля втікачів iз Сирії може спричинити кризу в самій Йорданії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>