Привiт вiд Усами?

18.01.2013
Привiт вiд Усами?

Алжирська армія оточила будівлю, захоплену ісламістами.

Алжирські війська вчора вранці оточили газове родовище, де 41 іноземний робітник iз країн Заходу та, за рiзними оцiнками, від 150 до 400 робітників–алжирців перебувають у заручниках у бойовиків–ісламістів, повідомляє «Євроньюз». Ситуація ледь не щогодини змінюється. Так, учора після 16–ї у світових інформагенціях з’явилися повідомлення про те, що армія наважилася обстріляти з вертольота забарикадованих у будівлі бойовиків. Результати обстрілу невтішні: загинуло, за одними даними, 34, за іншими — 45 заручників. Сповіщають також про втрати серед ісламістів — приблизно 15 осіб.

Нагадаємо, як починалася ця жахлива історія.

Кількадесят викрадачів позавчора напали й окупували газовидобувний комплекс у місті Ін Аменас на сходi країни, розробку якого здійснює британська компанія «Брітіш Петролеум». Серед полонених — громадяни Великої Британії, Японії, США, Франції, Ірландії та Норвегії. Відповідальність за напад узяли на себе озброєні загони Мохтара Белмохтара, який ранiше був головнокомандувачем «Аль–Каїди» в iсламському Магрибі.

Міністр внутрішніх справ Алжиру Дахо Улд Кабіла повідомив, що бойовики хотіли залишити країну використовуючи, як щит, заручників, проте війська відмовився пропустити їх. «Ми відмовляємося від усіх переговорів iз групою, яка утримує заручників різних національностей», — повідомив Кабiла журналістам.

Тим часом люди, які називають себе речниками бойовиків, стверджують, що насправді викрадено 41 іноземця, а десятки алжирських робітників уже звільнено. Втім доля нібито звільнених надалі не відома.

Міністр Кабіла каже, що добре озброєна терористична група напала на автобус, яким перевозили людей iз мiста на роботу, приблизно о п’ятій ранку. Напад бойовиків відбили поліцейськi, які супроводжували автобус. Проте загинули по одному громадянину Великобританії та Алжиру. Постраждали внаслідок перестрілки двоє інших британців, норвежець, двоє поліцейських та охоронець. Після цього бойовики під’їхали до житлового комплексу, де мешкають працівники родовища, і захопили заручникiв.

Крило будинку, в якому вони наразі перебувають, оточено підрозділами сил безпеки та армії, заявив пан Кабіла.

Працівник родовища розповів французькій газеті «Ле Фігаро», що викрадачі одягли на заручників пояси з вибухівкою i вимагають, аби їм надали їжу, воду та транспортні засоби. Речник нападників попередив: «Штурм газового комплексу для алжирських військових буде легким, проте наслідки такої операції будуть катастрофічними. Адже там усе замiновано».

Учора солдати армії Алжиру намагалися прорватися на територію мiстечка, де ісламісти утримують заручникiв. Проте після інтенсивної перестрілки солдатам довелося відступити. У другiй половинi дня алжирськi ЗМІ повiдомили, що, за різними даними, 15 чи 25 заручникам, зокрема двом французам, вдалося втекти. А мавританське інформаційне агентство повідомило, що на території підприємства перебувають десятки бойовиків–ісламістів, які мають арсенал важкої зброї і навіть зенітні ракети.

Інформація про мотиви нападу вкрай суперечлива. Раніше інформагенція «Франс пресс» iз посиланням на одного з працівників повідомила, що нападники вимагають звільнення 100 ув’язнених в Алжирі ісламістів. В інших повідомленнях стверджується, що терористи прибули з півночі Малі і вимагають, аби Франція облишила свою військову операцію у цій захі­дноафриканській країні.

Президент Франції Франсуа Олланд підтвердив, що напад бойовиків на працівників газового родовища в Алжирі має зв’язок iз військовою операцією його країни у Малі. Глава британської дипломатії Вільям Хейґ натомість назвав викрадачів «холоднокровними вбивцями, які використали війну в Малі як привід для здійснення злочинів».

А ТИМ ЧАСОМ...

Малійський слід?

Напад в Алжирі стався наступного дня після початку наземної операції французької армії у Малі.

Париж відважився на нову фазу на шостий день військової операції у Малі. Французькі сухопутні підрозділи вчора продовжували просуватися на північ країни і в містечку Діабалі поблизу кордону з Мавританією вперше вступили у близький бій iз загонами ісламістів. Цю інформацію агенцiї «Франс пресс» підтвердив міністр оборони Франції Жан–Ів Ле Дріан. Французи можуть опинитися в складному становищі в Діабалі, оскільки загони бойовиків розбилися на окремі невеликі групи і вдаються до тактики партизанської війни.

Попри масштабну наземну та повітряну операцію, бойовикам вдається захоплювати нові міста. Діабалі перейшло до рук ісламістів у неділю. А місто Конна, яке малійська армія відвоювала минулого тижня, — знову під контролем повстанців, котрi захопили ще й кілька танків урядового війська. У середу ісламісти вибили армію і з сусіднього з Конною міста Калла.

Сподівання, що операція у Малі триватиме кілька тижнів, вже не справджуються. Французи можуть застрягти у цій країні на роки — як американцi в Афганiстанi чи Іраку.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>