Переможне пекло

18.01.2013
Переможне пекло

Після двогодинного мельбурнського «пекла» у Цуренко та Гаврилової (праворуч) не залишилося сил на фінальне рукостискання. (Рейтер.)

Вітчизняні шанувальники тенісу, які вчора прокинулися о четвертій годині ранку на матч другого кола «Аустреліен оупен» між Лесею Цуренко та Дар’єю Гавриловою, напевно пожалкували, що перервали свій солодкий сон, адже, за їхніми ж словами, побачили «нудну та нецікаву гру». Щоправда, невдоволення від перегляду україно–російського протистояння «на виході» компенсувалося задоволенням від тріумфу нашої співвітчизниці, яка вперше в кар’єрі пробилася до третього раунду турніру «Великого шолома». Майже двогодинне протистояння завершилося з рахунком 7:5, 6:3 на користь першої ракетки України.

Здавалося, що після виснажливої перемоги над 24–м номером посіву, Павлюченковою, грати з 223–м номером рейтингу WTA Лесі Цуренко буде значно легше. Однак свої корективи в тактичні плани внесла матінка–погода. Від початку січня в Австралії встановилася спека, через яку останні тижні країна потерпала від лісових пожеж. Особливо дісталося передмістям Сіднея та Мельбурна. Проте вчора «пекло» дісталося й самого Мельбурна. За повідомленням синоптиків, температура в затінку становила 38 градусів за Цельсієм. Вочевидь на корті припікало ще більше. Як кажуть експерти, за таких умов організатори мали б перенести полудневі матчі на більш пізній строк, однак цього не зробили. Тож і довелося Цуренко та Гавриловій «пектися» на прямому сонці, забувши про тенісну красу та естетику. Не вдавалися дівчатам ані потужні подачі, ані багатоходові комбінації, ані затяжні перестрілки на задній лінії.

Головним фактором для перемоги в такому «пеклі» стали фізична та психологічна готовність. Більш стійкою виявилася українка, натомість її опонентка наприкінці матчу, здається, таки отримала сонячний удар.

Хоча почала поєдинок молода, 18–річна росіянка агресивно, й зробивши два брейки, повела 4:0. На спортивну нахабність опонентки Цуренко відповіла такою ж серією виграних геймів. Надалі, в умовах наростаючої втоми, менше помилялася Цуренко, яка й вирвала перемогу в першому сеті — 7:5. Натомість взяти другий сет киянці було набагато простіше, адже Гаврилова стала схожою на вичавлений лимон іще задовго до завершення поєдинку.

Тепер, коли Леся вибила з розіграшу вже другу росіянку поспіль, на неї в одиночному розряді чекає зустріч з екс–першою ракеткою світу, 10–м номером посіву, Каролін Возняцьки з Данії, яка також у спекотну пору легко розібралася з хорваткою Донною Векич — 6:1, 6:4.

Загалом же, кожен «сіяний» тенісист, якому доводиться грати на спекотному сонці, намагається діяти в грі максимально просто. Щоправда, їхня ефективність від цього особливо не страждає, навпаки — перемоги тепер виглядають переконливiше.

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат Австралії. Друге коло. Найцікавіші результати. Чоловіки. Федерер (Швейцарія, 2) — Давиденко (Росія) — 6:3, 6:4, 6:4; Тсонга (Франція, 7) — Соіда (Японія) — 6:3, 7:6 (7:1), 6:3; Дель Потро (Аргентина, 6) — Беккер (Німеччина) — 6:2, 6:4, 6:2; Бердих (Чехія, 5) — Руфін (Франція) — 6:2, 6:2, 6:4; Джокович (Сербія, 1) — Харрісон (США) — 6:1, 6:2, 6:3.

Пари. Перше коло. Стаховський/Южний (Україна/Росія) — Сан. Ратіватана/Сон. Ратіватана — 6:7 (5:7), 6:4, 6:2.

Жінки. Шарапова (Росія, 2) — Дої (Японія) — 6:0, 6:0; Азаренко (Білорусь, 1) — Даніїліду (Греція) — 6:1, 6:0; С. Уїльямс (США, 3) — Мугуруза (Іспанія) — 6:2, 6:0; А. Радванська (Польща, 4) — Бегу (Румунія) — 6:3, 6:3.