Розкіш співпереживання

19.12.2012
Розкіш співпереживання

Юлія Лорд під час презентації альбому «8 секунд».

Новий довгоочікуваний альбом дещо призабутої, але самобутньої співачки Юлії Лорд прогнозовано привернув увагу багатьох прихильників нетривіальної альтернативної поп–музики. Особливо таких, які звикли вдумливо ставитися до проявів модерної співочої лірики і загалом актуальної сучасної культури. Цей несподіваний ентузіазм з боку тих, хто любить і добре пам’ятає пісні Юлії Лорд з часів появи альбому «Танець душ» наприкінці 90–х і спільних експериментів із групою «Скрябін» був викликаний до того ще низкою живих концертних презентацій альбому «8 секунд». Водночас молоде покоління фанів мало реальну змогу оцінити Юлію Лорд як абсолютно нове явище на модерній сцені. Показово, що на тлі очевидного застою у царині альтернативної музики, на тлі браку нових ідей і меседжів такий продукт як концертна програма «8 секунд» насправді був більш ніж переконливим. Це довела його презентація у Києві.

...У 1997–му, без особливої напруги, Юлія виграла лауреатство на фестивалі «Червона Рута» і з чарівною легкістю увійшла до концертної бригади мистецької майстерні Тараса Петриненка. В ті часи співачку помітив та почав продюсувати молодий та завзятий Дмитро Прикордонний. Мала перший у житті спільний тур містами Західної України, де звучали три її пісні — «Танець душ», «Шукаю світло» та «Обійми мене». Була вражена реакцією дітлахів: її визнавали, їй аплодували, просили автограф. Усе, що відбувається з нами в житті, колись відбувається вперше. В житті Юлії Лорд багато речей — важливих і визначальних — відбувалося саме тоді. Однак такий бурхливий початок кар’єри припинився сам собою. Далі по життю Юлія рухалася вже сама. Багато що змінилося з появою її нового друга, а потім і чоловіка — Ростислава Домішевського, екс–учасника групи «Скрябін».

Співачка всерйоз вважає, що вона — інша. Інша в розумінні системи координат і джерел натхнення. Вона любить тріп–хоп, Garbige, No doubt. Вона наголошує на чесності. На чесності артистичної позиції.

Отже, Юлія Лорд сьогодні — це суміш ніжної проникливої лірики, душевного болю і радості виражених музичним міксом гранджу, альтернативного року і психоделіки. Варто зазначити, що цей симбіоз виявився надзвичайно вишуканим і небуденним, неначе перед нами розкидає свої душевні перли справжній аристократ духу. А в наші часи це є справжнім раритетом, рідкістю. Уся музична тканина альбому, усі його 14 треків наскрізь пронизують нервово–пульсуючі ритми — то лагідні, то агресивно–атакуючі, але в жодному разі не збайдужіло–електронні звуки.

Пропоную свій власний хіт–парад найкращих треків, але хочу наголосити, що альбом дуже рівний у сенсі якості, актуальності та мелодійності: «8 секунд», «Ліки», «Мелодія світла», «Сяєш», «Вміти не забувати», «Ти можеш торкнутись мене язиком», «Втомлені ріки». Ось як прокоментувала вихід нового альбому сама співачка: «Для мене реалізація моїх пісень у вигляді диску — це насправді довгоочікувана, і навіть доленосна подія, адже з тими думками, почуттями та ідеями, які закарбовані в цій програмі, я жила кілька років поспіль. А тому у мене була можливість перевірити свої емоції, перед тим як ділитися ними з публікою. І була втішена, коли на перших презентаціях альбому моя публіка відреагувала повністю адекватно, навіть захоплено. Безумовно, це вселяє в мене оптимізм і віру в те, що все зроблено правильно».

«8 секунд» — це щира сповідь закоханої дівчини техногенної епохи, емоції і внутрішній світ якої точно віддзеркалюють усі видимі і невидимі духовні параметри модерного світу з усіма його плюсами і мінусами. Пісенні тексти, а точніше поезії, як завжди, напрочуд афористичні, де на мінімум слів припадає максимум смислів і почуттів. Дивовижна чуттєвість Юлії Лорд як поета, співачки, автора текстів і музики викликає заслужену повагу, адже увесь матеріал, помножений на вишукану стильність і актуальний звук, дарує істинну насолоду, бажання зануритися у цей світ і розкошувати від співпереживання.