Згущені ріки з консервантами

13.12.2012

Згущене молоко з цукром — продукт, який дуже полюбляють діти: у тортиках, каші чи просто їсти ложкою. Тому про його якість хочеться знати більше.

Кожна господиня знає, що перед консервуванням продукти, щоб вони не псувалися, треба простерилізувати. Згущенка, хоч і продають її у загерметизованих бляшанках, стерилізації не потребує з кількох причин. Бо збереження продукту має забезпечувати велика кількість цукру і, власне, процес згущення молока. Це якщо вихідна сировина якісна, дотримано всіх технологій виробництва і не порушено санітарні норми. Інакше в банках згущеного молока з’явиться не зовсім звична пліснява: «ґудзики»–грудочки на внутрішній частині кришки.

Щоб уникнути таких неприємних «сюрпризів», виробники згущеного молока перестраховуються — додають у продукцію консерванти. Щоправда, як правило, не повідомляють про це.

Щоб перевірити, що невластиве є у згущеному молоці, не прописане у держ­стандарті, за яким його виготовляють, спеціалісти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест» дослідили 8 марок вітчизняного виробництва цього продукту. Приховані консерванти виявили у чотирьох. Досить велику кількість сорбінової кислоти знайшли у згущенці «Ічня» (388 мг/кг) та «Національний стандарт» (600 мг/кг). У згущеному молоці «Білики» 25,8 мг/кг сорбінової кислоти і 101 мг/кг бензойної кислоти; відповідно у згущенці «Премія» — 110 мг/кг та 391 мг/кг. І на упаковках про це — ні слів, ні цифр.

Варто сказати, що природну бензойну кислоту містять усі кисломолочні продукти — до 60 мг/кг. А все, що вище цього показника, — це спеціально додана ця речовина як консервант.

Ще один невтішний результат дослідження: протестовані зразки згущеного молока «Білики», «Весела ферма» та Mama Milla містили фарбник діоксин титану, якого в цьому продукті не повинно бути.

Порадувало лише те, що в жодному з восьми зразків не виявили антибіотиків, які теоретично можуть бути у молочній продукції.

Коли купуєте згущене молоко, обов’язково звертайте увагу на термін і температуру зберігання, які вказують виробники. Більшість iз них заявляють традиційні 12 місяців придатності до вживання свого продукту. Але виробник згущенки «Премія» на упаковці пише, що термін зберігання — 3 місяці. На етикетці Mama Milla в одному місці 12 місяців, в іншому — 9 або 12 місяців залежно від температури.

За результатами тестування, найякісніше згущене молоко — «Первомайський МКК» та Easy&Good. До речі, найдешевше у тесті згущене молоко «Весела ферма», найдорожче — «Білики».

 

ДО РЕЧІ

Як домашня

Один із корисних для малюків і дітей молочних продуктів — ряжанка. Спеціалісти Центру незалежних споживчих експертиз протестували 7 зразків цього продукту різної жирності: «Волошкове поле» (у баночках), «Галактон» та «Слов’яночку» (у півлітрових пет–пакетах), «Простоквашино», «Яготинське» та Premialle (у пляшках), «Добряна» (у поліетиленовій упаковці). Скуштувавши будь–яку з цих ряжанок, ви насолоджуватиметесь смаком пряженого молока з легкою кислинкою та приємним ароматом і отримаєте багато корисних організмові кисломолочних бактерій. Претензій до якості цієї продукції у захисників прав споживачів немає.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>