Три умови для України

12.12.2012

Прийшовши до влади, Віктор Янукович переконував — себе, країну, світ, — що за його правління Україна не збочить зі шляху євроінтеграції. Але тривало це недовго. Що більше українська влада віддалялася від західних стандартів, то ближчою ставала перспектива відкату в протилежний бік — до Росії. Останнім часом Банкова та її сателіти вже фактично й не приховують своєї справжньої орієнтації. Тиждень тому під час саміту СНД в Ашгабаті Президент повідомив про впровадження «окремих положень» Митного союзу з Росією. А цими днями, перебуваючи з візитом у Нью–Делі, запевнив, що Україна вже гармонізує своє законодавство до норм МС. Наступного понеділка Янукович збирається до Москви, і навряд чи під час зустрічей із кремлівським керівництвом його риторика стане більш проєвропейською.

Але в Брюсселі, попри все, європейські перспективи України ще не поховали. Згідно з висновками позавчорашнього засідання, Рада міністрів закордонних справ держав–членів ЄС очікує, що українська влада виконає три умови для підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Як сказано у висновках Ради ЄС, швидкість реалізації прагнення про асоціацію залежатиме від результатів, досягнутих нашою державою, та оцінюватиметься на основі поступу України у трьох сферах: 1) відповідність парламентських виборів 2012 року міжнародним стандартам, а також характер дій після виборів; 2) поступ України в розв’язанні питання вибіркового правосуддя та уникнення цих проблем у майбутньому; 3) виконання реформ, що були визначені в спільно погодженому порядку денному асоціації Україна—ЄС.

Також Рада ЄС зазначає, що Україна повинна «без зволікань» усунути випадки політично мотивованих судових вироків і зробити необхідні кроки з реформування судової системи, яка запобігатиме таким прецедентам у майбутньому.

Євросоюз також укотре висловлює «сильну стурбованість» у зв’язку з кримінальним переслідуванням колишніх членів уряду, ув’язнених у результаті «судових процесів, які не відповідали міжнародним стандартам у плані справедливого, прозорого і незалежного судового процесу», що не дозволило їм узяти участь у парламентських виборах.

«У цьому контексті Рада ЄС підкреслює важливість даних українською владою зобов’язань щодо швидкої імплементації рішень Європейського суду з прав людини, так само як і рекомендацій Ради Європи, пов’язаних з умовами утримання під вартою і наданням медичної допомоги ув’язненим», — сказано у висновках. Європейський Союз також очікує, що українська влада разом з опозицією «повністю виконають рекомендації, зроблені за результатами парламентських виборів в Україні, і здійснять необхідні кроки для створення належної виборчої системи».

У Брюсселі очікують, що «уряд України у тісному діалозі з опозицією впроваджуватиме публічні зобов’язання, зроблені Прем’єр–міністром, включаючи ранні кроки зі створення належної виборчої системи, що базується на Виборчому кодексі, з ясними правилами гри для збалансованого доступу кандидатів до медіа».

У Міністерстві закордонних справ на висновки Ради ЄС відреагували заявою із запевненням, що Україна «взяла їх до уваги». Водночас жодного коментаря щодо вимог ЄС у заяві МЗС немає, як і реакції на зауваження про невідповідність парламентських виборів міжнародним стандартам. При цьому зовнішньополітичне відомство наголошує на важливості підтвердження визнання Європейським Союзом «європейських прагнень та європейського вибору нашої держави».

«Для України європейська інтеграція залишається стратегічним пріоритетом зовнішньої політики та орієнтиром для проведення системних політичних та соціально–економічних реформ», — запевняють у МЗС, наголошуючи, що «уряд України налаштований вживати необхідних заходів з метою досягнення відчутного прогресу в цьому напрямі».

 

А САМІТ КОЛИ?

Учора прес–служба уряду повідомила про результати телефонної розмови в.о. Прем’єр–міністра Миколи Азарова з верховним представником Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон. Згідно з цим повідомленням, Ештон заявила, що Брюссель готовий провести саміт Україна—ЄС улітку наступного року в Люксембурзі. І висловила переконання, що Угоду про асоціацію буде підписано під час Вільнюського саміту «Східного партнерства» в листопаді 2013–го.

Азаров, у свою чергу, подякував Ештон за бажання вести конструктивний, відвертий діалог і за позитивну оцінку перспектив співпраці України з Євросоюзом, привітав рішення Ради ЄС у закордонних справах і заявив, що це добрий сигнал до подальшого поглиблення співпраці. За словами в.о. Прем’єра, наша держава «рішуче налаштована виконати порядок денний асоціації та підписати відповідну угоду».

Проте невдовзі після того, як прес–служба Кабміну поширила це повідомлення, з’явилося «уточнення». Як повідомив «Українській правді» прес–аташе представництва ЄС в Україні Давид Стулік, насправді саміт Україна—ЄС відбудеться на початку наступного року, а влітку відбудеться Рада зі співробітництва. І саме про це, мовляв, і сказала Кетрін Ештон по телефону Миколі Азарову. А в урядовій прес–службі, мовляв, просто переплутали — можливо, через помилку перекладача. Втім кого ця помилка, якщо така була, насправді заплутала — самого Азарова чи лише прес–службу, наразі невідомо.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>