Найбільші побоїща

04.12.2012

27 квітня 2010 року, всупереч рекомендаціям профільних комітетів, «регіональна» коаліція зібралася ратифікувати так звані харківські угоди, підписані Віктором Януковичем та президентом Росії Дмитром Медведєвим. Згідно з цим документом, термін перебування Чорноморського флоту РФ у Севастополі продовжено з 2017 до 2042 року з автоматичною пролонгацією на 5 років в обмін на здешевлення для України російського газу (якого чекають і досі).

Депутати–опозиціонери змогли потрапити в сесійну залу лише о 8:30, коли трибуна і президія ВР уже були заблоковані «регіоналами». Коли о 10–й у президію за­йшов спікер і зайняв своє місце, із залу в нього полетів град яєць. Під завивання сирен парламентська охорона прикрила Литвина парасольками. Після початку засідання виявилося, що в залі зареєстровано картки лише 211 парламентаріїв. Однак скласти присягу мали 11 нових депутатів від Партії регіонів. Опозиціонери намагалися цьому завадити; між ними й депутатами коаліції виникла жорстока бійка. У результаті сутичок отримав струс мозку і був госпіталізований «НУНСівець» Олесь Доній, його колезі по фракції Володимиру Карпуку зламали ніс.

Одним із найагресивніших бійців зі сторони ПР був Дмитро Саламатін, у недавньому минулому — громадянин РФ. Згодом Янукович дав йому посаду... міністра оборони.

Місця тих нардепів із БЮТ і «НУНС», які долучилися до коаліції, були накриті синьо–жовтим прапором, отвори для карток для голосування — заліплені невідомою речовиною. Двоє опозиціонерів (за деякими даними — Гримчак і Парубій) запалили між кріслами димові шашки. У суцільному диму Литвин поставив на голосування ратифікацію угоди. «За» — 236.

* * *

16 грудня 2010 року депутати від БЮТ заблокували президію з вимогою припинити політичні репресії проти Юлії Тимошенко. БЮТівці мали намір утримувати блокаду цілу ніч, але ввечері депутати від ПР (Олександр Волков, Олег Царьов, Владислав Забарський, Ельбрус Тадеєв та інші) увірвалися в президію через двері з боку кабінету спікера й почали силою випроваджувати звідти опозиціонерів. «Регіонали» кидалися стільцями, гамселили супротивників кулаками й через кілька хвилин здобули перемогу. У результаті бійки поранення отримали БЮТівці Михайло Волинець (струс мозку внаслідок удару стільцем), Володимир Бондаренко (зламаний зап’ясток), Юрій Гнаткевич. Найжорстокішим у цій бійці виявився «регіонал» Петро Цюрко, який видав серію з 11 (!) ударів у голову Василя Кравчука.

* * *

12 листопада 2008 року Партія регіонів збиралася відставити Арсенія Яценюка з посади спікера голосуванням через систему «Рада» (а не бюлетенями, як передбачає регламент). Аби завадити цьому, БЮТівці Костянтин Бондарєв, Андрій Павловський і Павло Унгурян піднялися на балкон, зайшли за перегородку, де розташована апаратна частина системи «Рада», і почали відмикати комп’ютери. Зупинити їх прибігли «регіонали» Дмитро Шенцев, Дмитро Саламатін, Олександр Волков, Ельбрус Тедеєв та Нестор Шуфрич. Саламатін виламав двері, і почалася бійка, в якій Павловському розбили окуляри й ушкодили руку. Зрештою БЮТівців виштовхали з апаратної; роботу ВР було відновлено після перерви.

* * *

4 травня 2012 року на розгляд було внесено законопроект Вадима Колесніченка і Сергія Ківалова «Про засади державної мовної політики». Під час виступу Колесніченка опозиція блокувала трибуну. Між опозиціонерами і членами ПР виникла бійка, під час якої Колесніченку розірвали сорочку, а БЮТівцю Миколі Петруку розбили голову. Лідер фракції «Регіонів» Олександр Єфремов заявив, що Петрук, якого згодом прооперували, оступився і сам собі розбив голову.