Переобрати не можна підрахувати

08.11.2012
Січень, лютий, березень — приблизну дату перевиборів у п’яти проблемних округах Київщини (№94), Миколаївщини (№132), Черкащини (№194 і №197) та столиці (№223) у вітчизняному політикумі називають різну. Мало того, Центрвиборчком і Верховна Рада не можуть визначитися, хто саме має призначити нові вибори. ЦВК каже, що є лише виконавцем, тоді як саме нардепи мають ухвалити окремий закон щодо перевиборів. Цю позицію критикують у Мін’юсті, а більшість у ВР своєю рекомендаційною постановою, ухваленою позавчора, спихнула всі турботи на ЦВК. Але на площі Лесі Українки парирують, що в рамках чинного закону про вибори виконати цю постанову парламенту неможливо. Опозиція ж узагалі проти будь–яких перевиборів і наполягає на визнанні перемоги її кандидатів у проблемних округах та притягненні до кримінальної відповідальності фальсифікаторів. Отже, поставити роздiловий знак у заголовку цієї статті на пагорбах Печерська поки що не здатні. Рішення про перевибори не існує, а основні учасники процесу грають у такий собі «поствиборчий пінг–понг».

Без нового закону ніяк

Про те, що ні Верховна Рада, ні ЦВК не мають законодавчих повноважень приймати рішення про повторні вибори в одномандатних виборчих округах, заявили вже і в Комітетi виборців України. Голова КВУ Олександр Черненко констатує патову ситуацію і вважає найкращим виходом внесення змін до закону про вибори.

На цих змінах наполягають і в Центрвиборчкомі, бо постанова Ради з рекомендаціями провести перевибори є лише підзаконним актом, а не законом. Принаймні заступники голови ЦВК Андрій Магера і Жанна Усенко–Чорна та член ЦВК Михайло Охендовський уже публічно висловили таку свою позицію. Пані Усенко–Чорна взагалі вважає, що Верховна Рада повинна для цього «терміново зібратися на позачергове засідання і прийняти відповідальне рішення на зразок того, яке було ухвалене у 2004 році — спеціальний закон про проведення повторного голосування у низцi округів, де ЦВК не може встановити результати виборів».

Обурює членів ЦВК й інша постанова ВР, яка суперечить попередній: вжити всіх можливих заходів для встановлення результатів виборів. Тим більше що пан Магера не виключає, що кількість проблемних округів, на яких ЦВК не зможе встановити результати виборів, може зрости. Адже, скажiмо, на Вiнниччинi теж фальсифiкували дай Боже. Він також припускає, що в крайньому випадку Центрвиборчкому доведеться самостійно визначати переможця в окремих округах.

Із цим категорично не згоден його колега по ЦВК Охендовський. «Ухваливши свою постанову, ЦВК вже чітко зайняла позицію, що протоколи по цих округах підписуватися не будуть. Результати виборів у п’яти округах встановлюватися не будуть! Результати будуть встановлені в 220 округах iз 225. Не існує норми, яка б зобов’язувала членів ЦВК підписувати протокол по одномандатному округу», — наголосив Михайло Охендовський.

Коли «засівати гречкою» по–новій?

У ЦВК вважають, що новий склад Ради зможе працювати і без цих ще не обраних п’яти депутатів до весни. Тоді як Кабмін при підготовці бюджету–2013 має передбачити видатки на проведення нових виборів у п’яти округах. У ЦВК припускають, що перевибори відбудуться десь у березні.

Окремі ж обранці припускають, що перевибори можуть відбутися в січні–лютому. Адже за процедурою їх мають призначити не раніше, ніж за два місяці, і не пізніше, ніж за три. Тим часом нардеп від БЮТ Андрій Сенченко зареєстрував проект постанови про призначення конкретної дати перевиборів по всій Україні — неділя, 13 січня. Мовляв, фальсифікації були в усіх 225 округах, тож треба по–новому обирати парламент. Раніше з подібною ініціативою виступив лідер партії «УДАР» Віталій Кличко. Але в Центрвиборчкомі зазначають, що жодних підстав для проведення перевиборів у всіх одномандатних округах не існує.

Водночас об’єднана опозиція подала скаргу на рішення ЦВК про перевибори у п’яти проблемних округах до суду (і як із цією скаргою кореспондується проект постанови від Сенченка? — Авт.). За словами нардепа Арсенія Яценюка, вони вимагають «узяти калькулятор і перерахувати всі бюлетенів і встановити переможців від опозиції на 13 округах». Адже перемогу окремих їхніх кандидатів (наприклад, у Вінниці, в округах №11 і №14) нахабно вкрали, завдяки фальсифікаціям, подібним до того, що відбувалося в ОВК №223. Інакше «Батьківщина» погрожує не визнати цi вибори.