Донбас теж не змирився!

08.11.2012

Як з’ясувалося, Донеччина не залишилася «тихим болотом» і не змирилася з уседозволеністю Партії регіонів на цих виборах. Учора про масштабні фальсифікації заявили альтернативні кандидати по округу №52 (міста Дзержинськ, Дебальцеве, Калінінський район міста Горлівки), які провели в Києві прес–конференцію в агентстві УНІАН.

За результатами виборів на цьому окрузі виграв народний депутат від Партії регіонів Ігор Шкір з результатом 60,74%. Для Східного регіону, здавалося б, нічого виняткового, але один із кандидатів–самовисуванців Володимир Піддубний (друге місце, 13,5%) зазначив: «Так, можливо, за певними концепціями та передбаченнями даний кандидат і міг перемогти. Утім не з таким результатом, який ми бачимо сьогодні. Тим паче що наприкінці ви­борчої кампанії відсоток його прихильників суттєво зменшився. Фальсифікації на окрузі очевидні, і ми боротимемось до кінця, щоб це довести. Шанси є».

Як пояснили опоненти «регіонала», головною їхньою метою є «звернути увагу громадян, що на виборах були масові фальсифікації, і не тільки на п’яти округах, визначених ЦВК, а по всій Україні, а також досягти перевиборів на даному окрузі». На прес–конференцію не з’явилися Володимир Проценко (КПУ), Андрій Жмурко (УДАР) та Анатолій Рижков (СПУ), але журналістів запевнили, що вони підписуються під кожним словом безпартійного Піддубного та Володимира Рибака від ВО «Батьківщина», котрий, за офіційними даними, посів четверте місце із 3,92%, і мета альтернативних кандидатів залишається єдиною.

За словами Піддубного й Рибака, порушення на окрузі полягали в тому, що зафіксована нереальна явка громадян і, відповідно, «вкидання» на користь «Регіонів». При середньому відсотку 55,5% явки виборців по округу місцями оголошено про 82% використаних бюлетенів, причому найактивніше «голосував» Дзержинськ. Також виявлено такі порушення, як допуск до голосування за підробленими паспортами. «Коли я вирішив боротися з цією мафією і вказувати, що це фальшивий документ, мене просто «прибрали» з дільниці й доставили у відділок міліції, — розповідає БЮТівець Рибак. — Відеокамери на дільниці доведуть, що з мого боку порушень не відбувалося. Все було зроблено для того, щоб я не заважав проходженню «потрібних» виборців через дільницю. Думаю, пояснювати, що там відбувалося за час моєї відсутності, не варто».

На даному окрузі також виявлено «каруселі» із підвезенням для голосування людей, приписаних до інших ОВК. Так, на вулиці Маяковського в Дзержинську, за даними ЦВК, проголосували 892 особи, хоча тут зареєстровано 720 виборців.

За словами пана Піддубного, 90% складених актів про порушення під час виборів по округу №52 так і не були відправлені з виборчих дільниць, оскільки були знищені або взагалі під погрозами вилучалися.

«Ми маємо конкретні докази, які підтверджені мешканцями наших міст. І люди готові свідчити в суді, тому ми боротимемося з цією бандою до кінця. І з першого разу в суді нам відмовили, проте є ще й інші інстанції. Докази, які ми представляємо сьогодні, просто не можливо спростувати», — зазначив Володимир Рибак. «Проведення перевиборів у цьому окрузі покаже реальну картину», — додав Володимир Піддубний.