Пам’ятник невідомому Шевченку

30.10.2012
Пам’ятник невідомому Шевченку

Віктор Ющенко та Андрій Халпахчі обговорюють «кіношевченкіану». Фото з сайту партії «Наша Україна».

Інститут Віктора Ющенка до 200–річчя з дня народження Тараса Шевченка ініціював проект «Шевченко. Для тебе», який передбачає конкурс сценаріїв для кіноальманаху з однойменною назвою. Шевченко постане відразу в кількох кіноінтерпретаціях. Майбутній кіноальманах обіцяє стати своєрідним освідченням нащадків великому поетові — молоді сценаристи та режисери спробують осмислити постать непересічної особистості сучасно, по–новому.

«У кожної нації є генії, які народжуються не так часто, які слугують порозумінню та національному діалогу, — розповів Віктор Ющенко на презентації. — У ХІХ столітті, коли і мови ще не було про суверенітет, Шевченко звернувся до головного — до слова. І тим самим зберіг кров нашої нації. У нас перед цією людиною багато боргів. І в нас дуже слабке розуміння його місії, його трудів».

За словами організаторів культурного проекту, серед яких і оргкомітет кінофестивалю «Молодість», метою є дати висловитись молодому поколінню. «На жаль, моє покоління вивчало Шевченка за радянськими підручниками, і це було, швидше, відторгнення, а не осмислення. Дуже хочеться зробити цей проект не гламурним, не підручниковим, а фільмом, який би привернув увагу молоді до велетня нашої літератури», — сказав генеральний директор «Молодості» Андрій Халпахчі. «Думаю, що в більшості своїй наше покоління висловилось щодо Шевченка, — продовжив його думку Віктор Андрійович. — Не знаю, вдало чи невдало, але воно по відношенню до цієї теми позиціонувалось».

Проект об’єднає орієнтовно 10—15 кіноновел будь–якого жанру. До участі запрошено всіх бажаючих. Професіонал або ж молодий талановитий українець може створити власну кіноновелу хронометражем до 10 хвилин, де спробує осягнути Шевченка для себе у драматичному, комедійному, музичному, документальному чи анімаційному ключі. Оцінювати роботи на конкурсній основі буде спеціальне журі, до якого увійшли 11 експертів — це відомі українські сценаристи, режисери, журналісти, письменники та митці. До експертної групи також увійшли директор Нью–Йоркської академії кіномистецтв (Лос–Анджелес) Ден Маклер та французький продюсер Лоран Даніельо. «Ми спробували сформувати журі таким чином, щоб у фіналі наш кінопродукт був цікавий усім ланкам кіноіндустрії: і глядачеві, і телеканалам, і фестивалям», — поділився продюсер кіноальманаху Максим Онопрієнко. До того ж, за його словами, у виробничих планах проекту активне міжнародне фестивальне життя. Саме тому до складу журі увійшли професіонали міжнародної кіноіндустрії. Звітну прес–конференцію з нагоди завершення кіноальманаху обіцяють провести наступного року, також у рамках фестивалю «Молодість», а національна прем’єра та фестивальна дистрибуція відбуватиметься навесні 2014 року.

Уже названо приблизний кошторис проекту «Шевченко. Для тебе» — орієнтовно 4 млн. гривень. Джерело фінансування назвати поки не наважились, проте Віктор Ющенко запевнив, що гроші будуть не з державної скарбниці. «Не будемо сюди заводити державну копійку. Не бачу тут проблеми, ми ж говоримо про ювілей, 200 років. Переконані, що знайдемо небайдужі серця», — запевняє екс–Президент України.

Щодо змісту самого кіноальманаху, то організатори відкриті для ідей та пропозицій, проте наскрізною є ідея відкрити всій світовій спільноті невідомого Шевченка. «Хочемо, аби цей проект був сучасним, гострим і цікавим, який покаже Шевченка в абсолютно іншому амплуа», — висловлюється продюсер. Сам ініціатор проекту Віктор Ющенко цілковито підтримує ідею «невідомого Шевченка»: «Шевченко відомий, а насправді ми мало про нього знаємо. В музеї на провулку Шевченка у Києві експонується його костюм. Хлопці, я скажу, що в наших гардеробах таких костюмів немає. Мануфактура тоненька, думаєте, він у полотні ходив? Ні, він елегантний був. Це зовсім інший погляд, є десятки сторінок його життя, які перевернуть наше уявлення. Чим більше цих сторінок ми будемо розкривати для себе, тим ближчим і земним він буде для нас».