«Сонячний зайчик». Засудити чи схвалити?

19.10.2012
«Сонячний зайчик». Засудити чи схвалити?

Польський «Секрет» — учасник програми «Сонячний зайчик».

Завтра в Києві розпочинається 42–й Міжнародний кінофестиваль «Молодість». І вже перші ж фестивальні дні обіцяють бурхливий резонанс. Причому не стільки мистецький, як соціальний. У неділю в кінотеатрі «Київ» відбудеться подіумна дискусія «Творчість. Пропаганда. Цензура», яку організатори фестивалю зініціювали у світлі нових законопроектів ВР, спрямованих проти сексуальних меншин. (Нагадаємо, що днями Верховна Рада прийняла законопроект, який передбачає кримінальну відповідальність за пропаганду «гомосексуалізму»). «Молодість» до цієї проблематики має безпосередній стосунок. Адже ось уже десять років поспіль в афіші фестивалю — програма «Сонячний зайчик», до якої включають фільми ЛГБТ–тематики (ЛГБТ — це абревіатура, створена з перших літер назв представників сексуальних меншин). Як небезпідставно зауважив програмний директор Денис Нікітенко, у разі остаточного прийняття цього закону Верховною Радою «Молодість» буде змушена розпрощатися iз «Сонячним зайчиком».

Нині ж до цієї програми увійшло вісім фільмів. Найбільше з представлених тут картин — виробництва США («Балада про Дженезіс і Леді Джей», що минулого року отримала нагороду «Тедді» Берлінського МКФ за найкращий документальний фільм; «Не гаси світло» — фільм розповідає про десятилітні стосунки двох парубків; стрічка «Ми тут були», що досліджує проблеми СНІДу і здатність людей протистояти цій хворобі). Але у програмі також — і фільм від значно нетерпимішої у цьому питанні Польщі, яка сьогодні намагається заповнити історичний пробіл у сприйнятті нетрадиційного сексу. Польська стрічка «Секрет» розповідає про танцівника–гея, який виступає в образі травесті.

Недільну дискусію на «Молодості» модераторуватиме відомий правозахисник, журналіст і координатор проекту «Без кордонів» Максим Буткевич. До участі запрошуються усі бажаючі.

 

ДО РЕЧІ

Участь у церемонії відкриття кінофестивалю вже традиційно братиме почесний президент «Молодості» Віктор Ющенко. Третій Президент України вже не один рік особисто вручає почесного «Скіфського оленя» видатним діячам українського і світового кіномистецтва. В ексклюзивному коментарі «УМ» Віктор Ющенко зазначив: «Незважаючи на те, що проведення кінофестивалю збiглося з останнім тижнем виборчої кампанії, я обов’язково знайду час між зустрічами з виборцями для «Молодостi». Для мене важливо, щоб через цей кінофестиваль Україна інтегрувалася у кінематографічний світ, репрезентувала нашу спадщину та наше сучасне кіно. І цю місію фестиваль виконує. Такого роду форуми завжди є спробою мобілізації людей від кіномистецтва на творчі вчинки. Тому я завжди робив усе від мене належне, як на політичному, так і на інших рівнях, для підтримки «Молодості», бо це робота для України».