«Сповідуйтесь» лікарю, а не інтернету

04.10.2012
«Сповідуйтесь» лікарю, а не інтернету

Довіра до лікаря — запорука здоров’я. Фото з сайту goodhouse.ru.

Історiї про те, як лікар гоїв пацієнтові не ту ногу або під час операції забув ножиці в черевній порожнині, здаються нам або анекдотичними, або — навпаки — занадто страшними. Страх перед лікарськими помилками, напевно, має кожен потенційний пацієнт. На щастя, зазвичай ідеться про поодинокі випадки. До серйозних наслідків для здоров’я призводить ціла низка помилок і недоглядів. Хочете вірте, хочете — ні, але ми самі часто шкодимо власному здоров’ю, допускаючи медичнi помилки, яких легко уникнути.

За спостереженнями Валентини Панченко — лікаря­терапевта з тридцятирiчним досвідом, існує низка найпоширеніших помилок, які шкодять нашому здоров’ю. Десять із них пані Валентина назвала нашим читачам.

 

Не перевіряєте термін придатності ліків?

Один або два тижні, найімовірніше, не грають великої ролі, але триваліший термін згубний для хімічних речовин, що входять до складу ліків. Вони можуть змінити свої властивості, ставши менш ефективними і навіть небезпечними для здоров’я. Двічі на рік Валентина Михайлівна радить ретельно переглядати домашню аптечку і без жалю позбуватися старих пігулок і мікстур. 

Свідомо пропускаєте профілактичні огляди?

Навіть якщо у вас нічого не болить, профілактичні огляди — необхідна річ, наголошує лікар. Візьміть собі за правило хоча б раз на рік відвідувати стоматолога, гінеколога, уролога, терапевта, здавати всі необхідні аналізи, раз на два роки робити флюорографію, електрокардіограму, жінкам після 40 років — мамографію. Не чекайте, доли лікар запропонує або нагадає про необхідність зробити той чи інший тест, наполягайте на періодичних оглядах самі.

Не до кінця чесні з лікарем

Іноді важко зізнатися як самому собі, так і своєму лікареві, що ви, наприклад, багато палите, зловживаєте міцними напоями, ведете малорухливий спосіб життя, маєте багато статевих партнерів, неправильно і нерегулярно харчуєтеся. Але ж лікар вас не судитиме, йому необхідно знати про ваші звички, щоб підібрати відповідні ліки або режим.

Приймаєте антибіотики при перших ознаках нежитю?

«Скільки б разів не наголошувала, що це неприпустимо, однак є пацієнти, які не чують порад лікаря: антибіотики не діють при застуді, — констатує Валентина Панченко. — Немає значення, наскільки сильно у вас закладений ніс або болить горло, — це вірусна, а не бактерійна інфекція. Антибіотики безсилі проти вірусів. А безконтрольний прийом таких препаратів може призвести до появи стійких до них бактерій. Прийом антибіотиків при застуді можливий лише коли висока температура не відступає тривалий час або з’являється мокротиння незвичного кольору».

Ви фанатичний прихильник інтернету?

Звісно, інтернет — незамінне джерело інформації, і часто буває корисним дізнатися докладніше про свою хворобу або ліки. Але тільки після відвідин лікаря, наголошує Валентина Михайлівна. Звичайно, скористатися послугами «світового павутиння» легше і швидше, ніж піти у поліклініку, але якщо у вас немає медичної освіти, ви не зможете відрізнити цінну пораду від застарілої і навіть небезпечної інформації. Отже, не грайтеся «у лікаря» і не намагайтеся самі собі встановити діагноз або — ще гірше — призначати лікування.

Ви неправильно приймаєте ліки

Правильний час прийому препаратів надзвичайно важливий для дії деяких ліків. Наприклад, оральні контрацептиви діють максимально ефективно, якщо приймати їх в один і той же час і в жодному випадку не пропускати прийому. Інакше вони можуть просто не подіяти. «Інша помилка, якої часто припускаються люди, далекі від медицини, — пропустивши час прийому препарату, вони потім подвоюють дозу ліків, щоб «надолужити згаяне», — розповідає терапевт. — Але це небезпечно. Завдання більшості ліків, які приймають регулярно, — підтримувати в крові стабільний рівень необхідних речовин. Прийом дуже великої дози здатний лише викликати інтоксикацію організму».

Не повідомляєте лікаря про все, що приймаєте

Багато вітамінів, мінералів, трав, харчових добавок можуть вплинути на дію призначених лікарем препаратів. Скажімо, антибіотики можуть звести нанівець дію оральних контрацептивів. Обов’язково повідомте терапевта про всі препарати, які приймаєте, оскільки деякі компоненти, що містяться в них, можуть вступати в реакцію з компонентами ліків або підвищити ризик появи побічних реакцій і ускладнень.

Не п’єте до кінця прописані ліки

Це дуже поширена помилка, каже наша співрозмовниця. Відчувши себе краще після декількох пігулок, хворий перестає приймати ліки або скорочує дозу, щоб «не труїти організм». Це неправильно і небезпечно. Особливо важливо пройти весь повноцінний курс лікування у випадку з антибіотиками. Дочасне припинення прийому може призвести не тільки до відновлення хвороби, а й до появи бактерійної опірності.

Востаннє робили щеплення в далекому дитинстві?

Які б не виникали суперечки навколо вакцинації, вона залишається важливою ланкою в зміцненні імунітету. Дорослим теж необхідно робити щеплення, наприклад, від краснухи, якщо не зробили цього в дитинстві, гепатиту і періодично робити вакцинацію від грипу. Жінки за допомогою вакцинації можуть попередити рак шийки матки. А після 60 років експерти радять також зробити щеплення від оперізувального лишаю.

Не знаєте історію хвороб своєї сім’ї

Майже кожна недуга, окрім деяких інфекційних, так або інакше пов’язана зі спадковістю. Тому, аби зберегти власне здоров’я, дуже важливо знати, чим хворіли ваші родичі. «Не завадить скласти своєрідне медичне «генеалогічне дерево» вашої сім’ї, — радить Валентина Панченко. — Почніть із себе, своїх батьків, братів, сестер, бабусь і дідусів. Особливу увагу зверніть на такі недуги, як рак, діабет, серцево­судинні хвороби і будь­які інші хронічні хвороби, що повторюються з покоління в покоління. Намагайтеся оновлювати інформацію кожні декілька років. Зрештою, вона стане в нагоді і вашим дітям».

І найголовніше: пам’я­тайте, що саме ви, а не лікар, відповідаєте за власне здоров’я і здоров’я ваших дітей.