«Агент Кремля? А де запис про це в трудовій?»

04.10.2012

«Колесніченко проти Кендзьора». Нагадаємо, нардеп із Партії регіонів позивається до депутата–«НУНСівця» з приводу обвинувачення в тому, що Вадим Колесніченко, як заявляв Ярослав Кендзьор, — «агент Кремля» і «терорист».

Попереднє засідання відбулося минулої п’ятниці. Зачитуючи фрагменти висловів Кендзьора щодо Колесніченка, молода помічниця позивача озвучила таке: «Вадим Колесніченко є відомим агентом Служби безпеки Російської Федерації», — начебто слова Кендзьора. «Колесніченко є агентом Кремля — я погоджуюсь, що констатував це. Але є різниця між Кремлем і ФСБ», — заявив у відповідь Кендзьор. Інша сторона парирувала: мовляв, Колесніченко в жодних стосунках із російськими спецслужбами та іншими державними органами Росії ніколи не перебував і працював лише на території України, «його офіційна біографія є на сайті Верховної Ради, де він працює».

«Завдання будь–якого суду — докопатися до істини, до мотивації висловів, — каже Ярослав Кендзьор. — А нею стало голосування у першому читанні Закону «Про засади мовної політики в Україні». Суть нашого конфлікту із Колесніченком — це не є наші особисті справи чи особиста неприязнь. Йдеться про долю української нації і українського народу. Що нищить зайда, окупант у першу чергу? Культуру, мову, історію, церкву. І закон про засади державної мовної політики є продовженням Емського указу, Валуєвського циркуляру. Замість того, щоб докладати зусиль для розвитку мови українського народу та його держави, цей закон несе в собі зовсім інші завдання. Закон авторства Колесніченка скерований на знищення української мови і суперечить Конституції України».

Кендзьора перебила суддя і попросила не аналізувати закон, який уже набув чинності, а надати докази причетності Колесніченка до табору терористів та агентури сусідньої держави. Обґрунтовані докази науковців–правників, які приєднані до справи і містять негативну оцінку закону Колесніченка—Ківалова, що «спрямований на повалення конституційного ладу», на думку судді, не стосуються позовних вимог. Сторона позивача вимагає від Кендзьора або довести зміст висловлювань буквально, або вибачитися і спростувати заяву через газету «Голос України».

За висновком політолога Вадима Карасьова, «цей судовий позов — це тільки піар для Колесніченка. Йому важливо ще раз довести своєму електорату в мажоритарному окрузі у Севастополі, що він захистив російськомовне населення і виступає проти галичан та націоналістів. Насправді йому навіть не потрібні вибачення — потрібен лише інформаційний привід для розголосу».

Ярослав Кендзьор, коментуючи перебіг судового процесу, сказав, що не плекає ілюзій стосовно рішення Феміди. «Я не буду апелювати в суди інших інстанцій — у ­цьому немає сенсу. Я вибачуся в такий спосіб, що реготатиме вся Україна», — сказав член фракції «Наша Україна — Народна самооборона». Водночас, за словами Кендзьора, «Колесніченко не єдиний представник розсіяної московської агентури — на інтереси Росії працює вся фракція Партії регіонів».