Чорнозем для олігархів?

04.10.2012
Чорнозем для олігархів?

Арсеній Яценюк пояснює броварчанам, що земля — національне багатство.

В Україні готується масштабна афера, пов’язана з ринком землі, попере­джають в об’єднаній опозиції «Батьківщина». Єдиний шлях не допустити грабунку наших громадян — це продовжити мораторій на продаж українського чорнозему.

«З ухваленням закону про Державний земельний банк та закону, що дозволяє іноземцям ставати власниками української землі, Янукович і Партія регіонів відкрили новий вид українського земельного бізнесу, який буде належати тільки ПР», — заявив, перебуваючи у Львові в рамках масштабного передвиборчого туру «Батьківщини», голова ради об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк.

За його словами, план дій у влади такий: зняти мораторій на продаж землі, скупити її за безцінь, щоб за певний час перепродати землю іноземцям. Ще один, але не менш згубний для українського села варіант: якщо вся земля опиниться у власності кількох вітчизняних олігархів, додає один iз лідерів демократичного табору Анатолій Гриценко.

«Ви зараз не бачите плакатів «Скупимо всю землю» за підписом Януковича або Партії регіонів, натомість — стабільність, добробут. Але насправді вони хочуть наші чорноземи вартістю в сотні мільярдів доларів прибрати до рук. Віддати кільком сім’ям, прізвища яких у топ­рейтингу Форбс: Януковичу, Азарову, Клюєву, Ахметову, Фірташу, Колесникову тощо», — попередив політик під час прес­конференції у Львові.

Тому «Батьківщина» вис­тупає за продовження мораторію на продаж землі хоча б до завершення президентських виборів 2015 року. Але головне — для того щоб відкривати ринок, повинна бути введена державна гарантована мінімальна ціна на землю на рівні країн­членів ЄС, упевнений Арсеній Яценюк. «Якщо в Україні сьогодні ціна гектара землі 3 тис. грн., то в сусідній Польщі ідеться про 5 тис. євро», — додав він.

Крім того, опоненти влади не радять українцям закладати свою землю в банк. Це фактично один зi способів незаконно заволодіти чужим майном, запевняє екс­голова Держкомпідприємництва Олександра Кужель. «Користуючись абсолютною, тотальною правовою неосвіченістю селян, влада під будь­якими, часто абсурдними, приводами затягує процес оформлення власності. А ті з селян, кому пощастило отримати свідоцтво, при передачі земельних паїв в оренду підписують чисті аркуші замість договору. Там, де договір таки був складений, масово підписують якийсь «додаток», в якому селянин дає згоду на передачу його паю в заставу банку», — розповідала вона, перебуваючи в Одесі.

А в тому випадку, якщо земля стає власністю банку, існує майже стовідсоткова вірогідність, що назад селянин її не отримає, попереджає Олександра Кужель: «Ціна оренди паю по Україні — 400 грн. У Харкові сьогодні дають 2 тис. грн., щоб переписати договір й отримати від людини довіреність на те, що вона дозволяє закласти пай у банку. У мене не виникає сумнівів у тому, що з людьми, у яких є паї, дуже швидко вчинять так, як iз нашими приватизаційними сертифікатами. Назад вони їх не отримають».

Замість того щоб займатися грабунком власного населення, влада мала б розвивати село, впевнені в об’єднаній опозиції. За словами народного депутата, представника парламентської фракції «БЮТ­Батьківщина» Сергія Соболєва, в селі масово закривають лікарні й школи.

«Уже закрито 611 малокомплектних шкіл. Що таке малокомплектна школа? Це фактично єдиний осередок на селі, де можна дітей вчити, проводити секції тощо. Закрили школу — села немає. Влада розуміє, що ключове — це знищити село через приватизацію землі, через закриття шкіл і лікарень... Ціла програма, як зробити, щоб шість родин в Україні далі володарювали, а всі інші не мали ні права голосу, нічого», — заявив політик під час зустрічі з виборцями у Дніпропетровську.

Натомість «Батьківщина» розробила комплексний план розвитку села, розповідає Арсеній Яценюк. Програма, зокрема, передбачає широку систему кредитування для молодих людей, які готові засновувати фермерські господарства.

Крім того, у програмі об’єднаної опозиції «Справедлива держава, чесна влада, гідне життя» передбачено, що селянин матиме можливість взяти кредит на 49 років для придбання землі та ведення фермерського господарства, для тих,хто створює робочі місця в аграрному секторі, встановлюватимуться податкові канікули, ринок сільгосппродукції діятиме за прозорими правилами на умовах чесної конкуренції. При цьому біло­сердечні гарантують, що інфраструктура села розвиватиметься і в сільській місцевості не закриватимуться школи та лікарні.

Вікторія ШУЛЬЖЕНКО