Вітаміни з повітря

02.10.2012

Зазвичай вітаміни ми асоціюємо зі смаком фруктів чи різнокольорових пігулок. Однак з’ясовується, що в них інші «побратими» — без смаку і запаху, невидимі оку, які так само позитивно впливають на наше здоров’я. Йдеться про так звані «вітаміни повітря» — іони звичайного кисню, які мають від’ємний електричний заряд і утворюються завдяки взаємодії різних природних факторів.

Згадайте, як легко дихається після дощу, в гущавині лісу, біля моря чи водоспаду. В таких місцях ми на повну силу відчуваємо цілющу силу повітря. У чому ж секрет? З’ясовується все дуже просто. Повітря тут не забруднене пилом і наповнене негативно зарядженими іонами кисню — аероіонами. Зверніть увагу: саме в таких місцях розташовані всі курорти світу.

Ми часто кажемо: «Треба вийти на повітря», ніби в самому приміщенні його немає. Насправді повітря в будівлі містить таку ж кількість кисню, але — біологічно неактивного, інакше кажучи, не іонізованого.

До речі, на початку минулого століття на ці фактори звернув увагу професор Олександр Чижевський. Учений провів експеримент: помістив мишей у герметичну камеру і пропустив туди звичайне повітря крізь щільний фільтр із вати. Через 5–10 днів тварини стали млявими, як при авітамінозі. Коли ж камеру наповнили аероіонами, тварини відразу пожвавішали, життєдіяльність піддослідних ставала навіть кращою, ніж у тварин на волі. На думку Олександра Чижевського, повітря, позбавлене іонів, подібне до їжі без вітамінів або води без мінеральних солей.

— Наукові дослідження підтвердили: цілющі аероіони, проникаючи в легені людини, заряджають кров, підвищують імунітет, відновлюють гормональну рівновагу в організмі, — зауважує столичний терапевт Валентин Самсоненко. — Відтак зростає спротив хворобам і стресам, зникає втома. Доведено також бактеріологічну дію аероіонів: у негативно іонізованому повітрі гине до 78 відсотків мікроорганізмів, тоді як зазвичай — лише 23 відсотки. Крім того, ці повітряні «вітамінчики» мають потужний антиоксидантний ефект — під впливом іонів організм виробляє протираковий антиоксидант убіквінол. Дослідження, що тривають уже 40 років, не виявили жодної шкідливої дії на організм людини високоіонізованого повітря.

Інколи повітря, насичене аероіонами, називають гірським. Справді, завдяки його цілющим властивостям більшість довгожителів планети зустрінете саме в горах.

— Оптимальна кількість негативних іонів у довкіллі має бути у межах 1000—1500 одиниць на кубічний сантиметр, — зауважує Олександр Самсоненко. — Проте в кімнаті, де працює бодай кілька людей, кількість негативних іонів зменшується в 5—7 разів. Найпростіший спосіб підвищити їхню кількість — провітрити кімнату.

На жаль, умови, в яких живе сучасна людина, далекі від здорового іонного клімату. Забруднення довкілля промисловими підприємствами, загазованість автомобілями, життя у багатоквартирних будинках і офісах позбавляють нас свіжого повітря. Нестача іонізації призводить до постійного кисневого голодування, зниження працездатності, втрати уваги, підвищеної стомлюваності, ослаблення імунітету. Тим часом нам цілком під силу отримати потрібну кількість «вітамінів повітря», досить лише не лінуватися і дотримуватися простих рекомендацій.

 

ВАЖЛИВО!

* Здійснюйте походи в ліс або принаймні гуляйте парком. У лісі іонів — від 2500 до 3000 одиниць на кубічний сантиметр.

* Стихла гроза? Попри калюжі — вирушайте на прогулянку. Кількість іонів, які знайдете в цей час, — від 2000 до 4000 на кубічний сантиметр.

* Багате на іони морське повітря — від 4000 на кубічний сантиметр.

* Досі не були в горах? Ніколи не пізно поїхати туди — там кількість іонів — від 8000 до 12000 на кубічний сантиметр.

 

ДО РЕЧІ

Не забувайте про щоденні профілактичні заходи, які наповнюють «вітамінами» повітря:

* Регулярно провітрюйте приміщення.

* Поставте в кімнаті декоративний фонтанчик або акваріум — зволоження повітря збільшує кількість негативно заряджених іонів.

* Частіше приймайте душ. Струмуючий потік води — справжній магніт для аероіонів.

* Не забувайте про кімнатні рослини. Чемпіон із виробництва негативних іонів — герань. Підійдуть і маленькі хвойні дерева, які легко виростити в горщику.