А ваш паспорт уже працює на «Підрахуя»?

20.09.2012

Хоча Президент Віктор Янукович і заявив, що ці вибори повинні «підвищити довіру народу до влади», наразі відбувається навпаки. Про використання квот дрібних партій в інтересах влади говорили після жеребкування щодо складу окружних виборчкомів. Тепер, коли справа дійшла до формування дільничних комісій, сумна історія повторюється на найнижчому рівні. Влада, застосовуючи адмінресурс, цілими «взводами» подає до складу ДВК своїх людей. Про це вчора почали сигналізувати об’єднана опозиція «Батьківщина» та ВО «Свобода».

Фальсифікація полягає в тому, що до складу багатьох ДВК в межах одного округу масово подаються кандидатури висуванців (іноді — одних і тих самих) під прикриттям «карликових» партій. Причому в багатьох випадках ідеться про працівників соціальної сфери й бюджетників, які навіть не відають про своє «бажання» працювати на виборах.

Так, у прес–центрі Київського регіонального штабу «Батьківщини» повідомили, що вчора на ОВК Голосіївського округу в Києві виявлено подання від партії «Права воля України», складені на основі персональних даних районного управління освіти. Ця нікому не відома політична сила подала на 86 (!) дільничних комісій округу ксерокопії паспортів, які надавалися вчителями та вихователями до райуправління освіти за останні п’ять–десять років. «Списки колективів, без відома громадян, були передані до партії влади, яка й зробила масові подання для ОВК», — інформують у штабі опозиції.

Багато паспортних даних — застарілі, без змін місця проживання та сімейного статусу. Для влади головне — застовбити на жеребкуванні свою квоту, допустивши до комісій якнайменше реальних працівників опозиції.

За цим фактом до Голосіївського РУ ГУ МВС складено шість заяв із вимогою з’ясувати обставини використання особистих документів громадян (ксерокопій паспортів) без їх відома та підробки підписів на заявах.

А, за інформацією ВО «Свобода», у Луцьку одна «уповноважена на підставі довіреності особа — Любов Володимирівна Грицюк — зробила подання до окружної комісії на членів ДВК від таких партій, як «Соціал–патріотична асамблея слов’ян», «Народно–трудовий союз України», «Русь єдина», Ліберальна партія, «Зелена планета», «Руська єдність», Козацька українська партія, Політична партія малого та середнього бізнесу, Народна екологічна партія, «Руський блок», «Народний порядок», Демократична партія угорців України, Всеукраїнська партія трудящих, Патріотична партія України, «Братство», ВО «Центр», «Вітчизна», «Єдина родина». На цьому громадянка Грицюк не заспокоїлася і продовжує вносити подання від різноманітних партій, які переважно є маловідомими учасниками виборчого процесу».

В опозиції наголошують: «За Кримінальним кодексом України (ч. ІІ ст.158), підробка передвиборчих документів карається до 4 років позбавлення волі».