Гомер прозріє!

18.09.2012

Рівень ерудиції — це все, чим міг вразити закордонних гостей форуму Ялтинська європейська стратегія (YES) Президент Віктор Янукович. Малоосвічений «проФФесор» поставив наголос в імені Гомера на перший склад так, що той перетворився на щось подібне до представника сексуальних меншин, і розповів, як той писав на теренах нинішньої України свою «Іладу» (а не «Ілліаду»), а ще — як у південних степах вештався античний герой Геракл. Це був найбільш абсурдний і тому пам’ятний фрагмент з виступу Президента, чи то пак із зачитування підготовленого кимось виступу. Решта — здається, тези, переписані з минулорічного тексту, зачитаного на цьому ж форумі. Присутній на одній iз панелей екс–президент Польщі Александр Кваснєвський все добивався відповіді на запитання, чи буде відпущено на свободу Юлію Тимошенко, але марно. Допитувався пан Кваснєвський тому, що послідовний. Адже минулоріч він ставив таке саме запитання цьому самому Януковичу. Втім, як свідчить «Українська правда», уперше за дев’ятирічну історію проведення YES Президент України відмовився від формату «питання–відповідь».

Отож і реакція високопосадових гостей — як колишніх функціонерів ЄС та США, так і нинішніх — була відповідною: від скепсису, зневаги до відвертої іронії. Наприклад, коли Янукович зайняв місце за трибуною, новий посол Німеччини Кристоф Вайль вийняв блокнот, аби конспектувати президента країни свого нового відрядження, пише «Українська правда». Але за півгодини посол нічого не записав. «Який харизматичний виступ», — напівпошепки резюмував він. Колишня держсекретар США Кондоліза Райс узагалі не з’явилася на церемонію спільного фотографування учасників ялтинської зустрічі. А єврокомісар Штефан Фюле в інтерв’ю газеті «Коммєрсант» після форуму зазначив, що спілкування України та ЄС відбувається у формі монологу. «І якщо навіть вдається перейти до діалогу й вийти з кімнати переговорів з думкою, що ти нарешті відчув взаєморозуміння з українською стороною, через якийсь час наздоганяє розчарування. Тому що розумієш, що домовленості не працюють», — констатує пан Фюле.

Віктор Пінчук, який, схоже, хотів зробити «щось добре» для Віктора Януковича, промахнувся. Хто знав, що присутність Президента України стане цілковитим провалом. І навіть бадьо­рі звіти про YES на підконтрольних пану Пінчуку телеканалах ICTV та СТБ не змогли залакувати промовця з порожніми очима і нудними фразами, які він iз помилками зачитував зі «шпаргалки».