НЬЮЗРУМ

18.09.2012

«Монологи» з минулого

Театр Діоніса, один iз найдавніших театрів світу, починає свою роботу. Як повідомляє Інформаційна агенція культурних індустрій, 22 вересня на сцені стародавнього театру покажуть виставу «Монологи» (автор — композитор та піаніст Йоргос Курепос). Під час якої твори давньогрецького драматурга Есхіла звучатимуть у супроводі музики Яніса Ксенакіса, Вівальді і Глюка. Музичну виставу організовує афінський Палац музики спільно з некомерційною організацією «Діозома», що опікується захистом пам’яток культури.

На вимогу Центральної археологічної ради число глядачів буде обмежено — не більше 500, але організатори кажуть, що почути годинний концерт зможуть і перехожі поблизу театру Діоніса. Пройти ж до археологічної зони зможуть лише ті, кому вдасться придбати квитки.

Театр Діоніса був побудований у VI столітті до нашої ери і вміщував близько 15 тисяч глядачів. Із 2009 року театр Діоніса перебуває на реставрації, завершити її планується через три роки.

Драматургів мобілізує «Драма.UA»

ІIІ Фестиваль сучасної драматургії «Драма.UA» відбудеться 27–30 вересня 2012 року у Львові, повідомляє teatre.com.ua. Глядачам представлять останні досягнення сучасної української та європейської драматургії.

Фестиваль матиме декілька основних блоків, у рамках яких відбудуться сценічні читання, майстер–класи і лекції відомих європейських драматургів та режисерів, українських драматургів, театральних критиків та художників, критичні дискусії, «круглі столи». Особливу увагу організатори планують приділити перекладу актуальних європейських авторів — майже всі п’єси будуть уперше перекладені українською мовою спеціально для фестивалю.

Акорди музичні й вишивані

Сьогодні Національна філармонія запрошує на арт–проект композитора Кирила Карабиця та художниці Зінаїди Ліхачової «Мова.Ми». Представники двох видів мистецтва, музичного та художнього, спробують розповісти про красу мови за допомогою не лише слів, а й звуків та візуальних образів. Камерний ансамбль під управлінням Кирила Карабиця «Київські солісти» виконає твори класиків Дмитра Бортнянського, Максима Березовського, В. А. Моцарта, прозвучить також симфонія № 63 Йозефа Гайдна La Roxelane («Роксолана»)... Концепцію проекту «Мова.Ми» доповнюють рушникові інсталяції й аксесуари для музикантів оркестру від Зінаїди Ліхачової.

Благодійність рокерів

Українські рок–гурти зіграли благодійний концерт, кошти від якого переказали на лікування онкохворих. Ідея влаштувати такий концерт належить лідеру групи «Друга Ріка» Валерію Харчишину, на його запрошення відгукнулися гурти «Океан Ельзи», «Бумбокс», «Крихітка» та інші. Спільний виступ українських рокерів зібрав кілька тисяч глядачів, тож організаторам, повідомляє «Українська правда», вдалося виручити з продажу квитків 200 тисяч гривень. Ці кошти підуть на закупівлю реактивів для діагностики та препаратів лікування людей з онкологічними захворюваннями з усієї України в Національному інституті раку.