ФУТБОЛЬНА МОЗАЇКА

18.09.2012

Ще один німець хоче грати за Україну

23–річний нападник «Фортуни» з Дюссельдорфа, громадянин Німеччини Дані Шахін хоче грати за збірну України і просить не вважати ці свої заяви «піаром». «Я не роблю реклами. Для мене ідея — грати за Україну. Втім, у мене поки тільки німецькі документи», — сказав футболіст в інтерв’ю програмі «Про футбол» (канал «2+2»).

Шахін народився 1989 року в Донецьку, в нього батько–ліванець і мати–українка. У 1996–му родина переїхала до ФРН. Там Дані почав займатися футболом у Люкенвальде (Бранденбург) і Коттбусі, а на професійному рівні заграв у «Гамбурзі–2», «Гройтер Фюрті», дрезденському «Динамо». У другій бундеслізі його помітила «Фортуна», яка підвищилася у класі. Тепер Шахін — одноклубник Андрія Вороніна, в новому чемпіонаті він грав в усіх трьох турах, забив два м’ячі.

За словами Вороніна, Шахін — молодий гравець, у якого «є всі дані й потенціал, тому найголовніше — розкривати здібності нападника».

«Український футбол мені небайдужий. Під час Євро я з особливою цікавістю стежив за іграми цієї збірної. Я грав за юнацьку збірну Німеччини, але якщо заслужу і отримаю пропозицію з України, то буду дуже радий», — каже Дані, визнаючи, що з оформленням громадянства можуть виникнути складнощі.

У минулому сезоні про інтерес до збірної України заявляв основний півзахисник «Боруссії» (Менхенгладбах) Роман Нойштедтер, який народився у Дніпропетровську. Тепер 24–річний хав із досвідом виступів за німецьку «молодіжку» перейшов до «Штутгарта», а український паспорт так і не отримав і на Євро не зіграв.

«Донецькі» організовують єдиний із Росією турнір

У наступному сезоні буде проводитися об’єднаний турнір Росії та України з футболу. Про це в інтерв’ю «Ізвєстіям» сказав генеральний директор донецького «Шахтаря» Сергій Палкін. «Чемпіонат — нереально, але можна проводити об’єднаний кубок. Нам він потрібний для вирішення суто спортивних завдань. Нам варто частіше проводити важкі матчі з сильними суперниками, треба підвищити наш рівень, — заявив Палкін. — Ми вже отримали реакцію всіх передбачуваних учасників першого турніру. Чотири українські клуби — «Шахтар», «Динамо», «Дніпро» і «Металіст», а з російського боку — «Зеніт», ЦСКА, «Спартак», «Рубін» і «Локомотив» — призначили своїх представників».

Ідеться не про Кубок України й Росії, що замінить національні кубкові турніри, а про додаткове змагання грандів. «Один із варіантів — проводити турнір у декілька стадій у паузах для матчів збірних, а фінальну частину — у березні перед початком єврокубків», — інформує Палкін.