Із Канади до Донецька

18.09.2012
Із Канади до Донецька

«Донбаська» шайба у воротах «Сибіру». (з сай ту hcdonbass.com.)

Для початку — дві новини. Хороша й погана. Погана: в НХЛ тепер не гратимуть наші співвітчизники. Хороша: українці Руслан Федотенко і Олексій Понікаровський стали гравцями ХК «Донбас». Такий поворот подій став можливим після оголошення локауту в найсильнішій лізі світу та дозаявок у КХЛ.

КХЛ

Федотенко і Понікаровський уклали з донецьким клубом угоду, яка розрахована до кінця сезону 2012–2013. Вони виступатимуть за «Донбас» у відкритій російській суперлізі. Окрім того, інформує сайт «Терикот», ХК «Донбас» веде переговори з одним iз найсильніших захисників НХЛ.

Локаут за океаном спричинив велике переселення суперзірок, зокрема з країн СНД, в Росію. Так, магнітогорський «Металург» оголосив про підписання контрактів iз найкращим бомбардиром НХЛ і чемпіонату світу Євгеном Малкіним та його колишнім одноклубником по «Пітсбургу», захисником Сергієм Гончаром. Ці контракти також розраховані до кінця сезону в КХЛ.

У п’ятницю — ще без заокеанського підсилення — «Донбас» провів перший у КХЛ домашній матч. І, на жаль, знову програв. Цього разу — новосибірському «Сибіру», в серії булітів. Основний і додатковий час першого в історії домашнього поєдинку донеччан у КХЛ у переповненому палаці «Дружба» завершилося внічию — 2:2. Євген Дадонов перевів гру в овертайм за чотири з половиною хвилини до кінця основного часу.

Цікавий епізод стався в овертаймі: фінський «сибіряк» Йорі Лехтеря втік на рандеву з воротарем господарем після помилки в середній зоні, кинув у Еріка Ерсберга, той не втримав шайбу, і вона, застрибавши по лінії, заповзла у ворота. Однак відеоперегляди зафіксували, що сталося це вже після сирени.

А в серії післяматчевих штрафних кидків новосибірець Йонас Енлунд використав свою спробу, влучивши Ерсбергу в «будиночок» між щитків, тоді як кидок Фредріка Петтерссона воротар «Сибіру» Сергій Гайдученко ефектно зловив у пастку. Гайдученко, до речі, справді українець, уродженець Києва, 1989 р.н. Однак він — вихованець школи ярославського «Локомотива» і власник паспорта Російської Федерації. Ще граючи за московський ЦСКА, він отримав пропозицію від збірної України, однак під синьо–жовтий прапор так і не став.

НХЛ

Національна хокейна ліга оголосила про початок локауту 16 вересня. Керівництво ліги і профспілка гравців так і не змогли досягти угоди щодо продовження колективного договору.

На останній зустрічі представники власників клубів на чолі з комісаром ліги Гері Беттменом запропонували шестирічний договір, який передбачає зменшення частки гравців у виручці НХЛ з 57% до 49% на початку та з подальшим зменшенням частки до 47% — протягом терміну дії угоди. Нагадаємо, що попередня пропозиція ліги передбачала зменшення частки гравців з 46% до 43%.

«Ми дали чітко зрозуміти, що ця пропозиція передбачає досягнення згоди до вихідних, до закінчення терміну дії теперішньої колективної угоди, і якщо домовленості не будуть досягнуті, ми цю пропозицію заберемо назад», — заявив Беттмен. Так і сталося. За новими умовами, прибутки гравців оцінювалися на 250–300 мільйонів доларів більше у відношенні до попередніх пропозицій. Однак гравців це не влаштувало. Хокеїсти погоджувалися на зменшення їхніх прибутків, однак не таке суттєве: із 54,3% до 52% впродовж чотирьох років.

Відтак НХЛ призупиняє свою роботу вже утретє з 1994 року. Тоді локаут привів до скорочення «регулярки» НХЛ до 48 ігор, а сезон–2004/05 був узагалі скасований.

ПХЛ

У чемпіонаті України тим часом «Донбас–2» уже вдруге за кілька днів переграв київський «Сокіл» з рахунком 4:0, а сам на льоду київського Палацу спорту так само 4:0 програв столичному «Беркуту».

Капітаном білоцерківського «Білого барсу» став 42–річний екс–збірник Віталій Литвиненко.

ТАБЛО

Україна. ПХЛ. «Донбас» — «Сокіл» 4:0 (1:0, 3:0, 0:0; Анікєєв, Р. Благий, Алексюк, Карлін), «Леви» — «Динамо» (Х) — 2:8, «Компаньйон» — «Білий барс» — 7:1, «Беркут» — «Донбас» — 4:0 (3:0, 0:0, 1:0; Волчек, 7; Гонгальський, 12; Кульга, 16 (більш.); 50).

* * *

КХЛ. Найцікавіші результати. «Донбас» — «Сибір» (Новосибірськ) — 2:3 Б (0:1, 1:0, 1:1, 0:0; Соловйов, 27; Дадонов, 56 — Кривоножкін, 19; Лехтеря, 47; вирішальний буліт — Енлунд); «Трактор» — «Динамо» (М) — 4:1, «Локомотив» — «Атлант» — 1:2, «Авангард» — «Нєфтохімік» — 2:6, «Металург» (Мг) — СКА — 4:3, «Северсталь» — «Лев» — 2:3, «Динамо» (Мн) — ЦСКА — 3:1, «Автомобіліст» — «Динамо» (М) — 3:4 Б, «Торпедо» — «Локомотив» — 6:3, «Трактор» — СКА — 2:3, «Динамо» (Р) — «Сибір» — 1:2.