Круглий, та не місяць, iз хвостом, та не миша

22.08.2012
Круглий, та не місяць, iз хвостом, та не миша

Юрій Покотилов та його кавун–велетень. (Антона ПРЯДКА.)

На Херсонщині, в містечку Гола Пристань, пройшов традиційний фестиваль «Український кавун — солодке диво». Найбільшу увагу гостей привернули до себе 95–кілограмовий гарбуз та 36–кілограмовий кавунчик. Саме ці «ягоди» стали переможцями конкурсу на найважчий плід урожаю 2012 року.

Любов — краще всякого добрива «працює»

Справжнім «Королем кавунів» може назвати себе фермер Юрій Покотилов. Ось уже третій рік поспіль він стає переможцем фестивалю і привозить в Голу Пристань свої унікальні кавуни. Причому найбільший був у минулому році — він важив майже 46 кілограмів!

— Цьогоріч кавуни вродили маленькі, — нарікає Юрій Покотилов, — на ринку продають такі невеличкі «м’ячики», що ледве і на п’ять кілограмів потягнуть. У всьому винні посуха та брак належного догляду.

— Ну, ви, напевне, біля своїх кавунів і днюєте, і ночуєте, — жартую я. — А зізнайтеся, була спокуса застосувати які–небудь стимулятори?

— Ні, ніколи. Всі мої кавуни вирощені за спеціальними технологіями, без добрив, — ділиться секретами Юрій Покотилов. — З кавуном треба працювати, його треба відчувати, адже він, як мала дитина — його треба вчасно полити, просапати. Ми буквально всією сім’єю за ними стежимо. Ось уже другий рік мені допомагає син Ростислав. І це йому так сподобалося, що, без перебільшення, рекорд нинішнього року — майже повністю його заслуга!

У чому ж секрет дивовижного росту, цікавлюся я в пана Юрія. Він каже, що це і своя система поливу «ягід», і та любов, яку всією сім’єю вкладають у кавуни, поки вони виростуть. «Любов — краще всякого добрива «працює», — каже чоловік. — Кавуни всім на подив виходять!».

Потрібно сказати, що Юрій Покотилов ще не досяг межі у своїй майстерності. Адже зазвичай він вирощує для фестивалю кавуни сорту «Кароліна–Крос». А відомо, що кавун саме цього сорту — занесений у Книгу рекордів Гіннесса. Найбільший кавун, який встановив світовий рекорд, виріс до майже 119 кілограмів.

Упав велетень і... розбився

Ну а гарбузовим рекордсменом став 95–кілограмовий гарбуз (торік переможцем був «м’яч» вагою в 53 кілограми). Він тут же став «улюбленцем» у дітвори: кожному хотілося або посидіти, або просто доторкнутися до цього помаранчевого велетня. Він і справді був такий величезний, що просто хотілося дочекатися, коли стрілки проб’ють дванадцять годин: а раптом справді гарбуз–переможець перетвориться на карету для Попелюшки?

— Та не такий він вже й великий, — сміється фермер Олексій Косенко, — так, середній! А от найбільший, буквально гігантський — в минулому році був. Як поклали його на ваги — самі здивувалися. Потягнув аж на 125 кілограмів! Але ми за ним не встежили і під час транспортування гарбуз випав з воза та розбився. Але я все одно вже другий рік — переможець, тому що в моїй родині є свій «секрет» вирощування баштанних. Ну, звичайно, дружина і діти — найвірніші мої помічники!

У цьому році «Короля кавунів» вшановували не лише гості з України. Дізнатися секрети аграріїв Херсонщини приїхали гості з Росії, Німеччини, Польщі й навіть Китаю. А презентували гостям різноманітні види баштанних науковці Інституту південного овочівництва та баштанництва Академії аграрних наук України (цей інститут працює в Голій Пристані вже чверть століття). Академіки безперервно нарізали кавуни, а гарні дівчата в українських костюмах пригощали всіх присутніх шматочками «солодкого дива». Крім кавунів, частували гостей і старовинними херсонськими ласощами зі «смугастих» ягід — бекмесом та ексклюзивним кавуновим медом та варенням.

Кавуни в мереживі

Однією з родзинок цьогорічного фестивалю стали майстер–класи з «кавун–карвінгу» (різьба по овочах). Серед десяти професійних художників та художників–аматорів абсолютним чемпіоном визнали студентку Херсонського дизайн–ліцею Юлію Писаренко. Майстри цього витонченого мистецтва на очах у глядачів не тільки вирізали на шкірці кавунів дивовижні візерунки та троянди, але й могли усім бажаючим показати, що це під силу кожному.

— Трохи посидючості та влучне око — й ваші кавуни перетворяться на ажурне мереживо, — сміється майстриня Юлія Писаренко. — На шкірці кавуна можна «намалювати», що завгодно. Ця «ягода» ніби створена для різьблення: ви подивіться, які кольори соковиті і в той же час ніжні. Так красиво на жодному іншому матеріалі не вийде!

І справді, я сама замилувалася ажурними кавунами: тут тобі і дивовижні квіти, і витончені троянди, і навіть лебеді. Краса неймовірна!

А зовсім поряд iз цим дивом — дизайнери з Херсона влаштували свій показ мод під назвою «Кавунові амазонки»: моделі демонстрували одяг, «пошитий» зі шкірок кавуна. На оголених тілах ці смугасті «обладунки» виглядали так вишукано, що будь–який подіум світу із задоволенням взявся б їх продемонструвати. Всього ж на створення кавунових костюмів було використано більше 150 кг солодкої ягоди.

...Під кінець свята голопристанський міський голова Анатолій Негра пообіцяв усім, що дуже скоро на Херсонщині з’явиться пам’ятник гарбузу і дині.

— Наступний рік — ювілейний. Нашому Фестивалю «Український кавун — солодке диво» — виповниться десять років, — розповів Анатолій Негра. — Ось до цієї дати ми і відкриємо нові пам’ятники!

Нагадаємо, зараз на міській набережній у Голій Пристані є пам’ятник Кавуну: його відкрили чотири роки тому під час проведення 6–го фестивалю. Це яскраво розфарбований бетонний кавун–велетень з відрізаною скибочкою заввишки 1,75 метра і завширшки 1,20 метра. А от яким буде новий пам’ятник — це поки секрет. Та Анатолій Негра пообіцяв, що це буде дуже гарний і оригінальний проект.