Віват, «академіки»!

02.08.2012
Віват, «академіки»!

Якщо перше олімпійське «золото» Лондона, здобуте українською шпажисткою Яною Шемякіною, мало присмак сенсації, то друга найвища нагорода була прогнозованою. Наша четвірка веслувальниць–академісток — Яна Дементьєва (капітан), Анастасія Коженкова, Наталія Довгодько і Катерина Тарасенко — здобули «золото» за явною перевагою.

Навіть обережні букмекери свідчили, що шансів перемогти українок не має жодна з команд–суперниць. Зрозуміло, що колектив, який виграв три останні чемпіонати Європи та тріумфував на всіх етапах цьогорічного Кубка світу, мав особливий статус. Проте хвилювань додавали підсумки останнього чемпіонату світу, на якому наші дівчата програли першість британській четвірці.

Тож очікувалося, що саме ці два колективи поведуть боротьбу за олімпійське «золото». Однак уже перший змагальний день, коли проходили кваліфікаційні заїзди, показав, що господарки нашим дівчатам — не конкурентки. У відбірковому заїзді, де українки стали першими, британки фінішували останніми, програвши переможницям 6 секунд.

Відтак статус претендента перейшов до німкень, котрі виграли паралельний заїзд, та ще й показали в ньому найкращий кваліфікаційний час. Проте ця обставина анітрохи не засмутила український квартет на чолі з 33–річною харків’янкою Дементьєвою. У фіналі українки захопили ініціативу зі стартових метрів, а на фінішній позначці перевага «синьо–жовтого» екіпажу над найближчими переслідувачками з Німеччини нараховувала 2,16 секунди. Третіми, відставши від тріумфаторок на 4,7 сек., стали американки.

Відзначимо, що «золото», здобуте нашою четвіркою парною, стало першим найвищим здобутком українського академічного веслування на Олімпійських іграх.

Натомість наша чоловіча вісімка пробилася лише до втішного фіналу Б. У боротьбі з поляками українці відчутно поступилися й посіли підсумкове восьме місце.

 

А ІНШІ ЯК?

Знову Костевич із медаллю!

Якщо вівторок виявився абсолютно провальним для українських олімпійців, то в третій день тижня наші спортсмени виступали значно краще.

Олімпійський чемпіон Пекіна, лучник Віктор Рубан після невдачі в командних змаганнях, удало стартував у індивідуальному турнірі. Спочатку, в 1/32 фіналу, харків’янин в додатковій перестрілці переміг китайця Чжаоу Лю — 6:5, а в наступному раунді легко розібрався з тайванцем Чен Юченом — 6:0.

Володарка першої олімпійської нагороди 2012 року в складі української збірної Олена Костевич зробила непогану заявку на другий п’єдестал. Кваліфікацію зі стрільби з малокаліберного пістолета (25 м) бронзова медалістка Лондона закінчила на п’ятому місці, хоча й набрала однакову суму балів одразу з двома суперницями, які посіли вищі місця. Найкраще пройшла відбір 19–річна Кім Джангмі із Південної Кореї, яка, вибивши 591 бал, установила новий олімпійський рекорд, а зрештою стала й чемпіонкою. Олені Костевич фінальна стрілянина принесла вже другу в Лондоні «бронзу».

А головні сподівання вечірньої сесії Україна покладала на молоду, але вже титуловану шаблістку Ольгу Харлан. Стартову сутичку миколаївка легко виграла у болгарки Чомакової (15:8), наступну — у потужної італійки Вінчі (15:10) і вийшла у півфінал.

Закриваючи програму індивідуальних змагань, фехтувальники розіграли іще один комплект медалей — у чоловічій шпазі. На жаль, 32–річний харківський шпажист Дмитро Карюченко не зміг повторити подвиг своєї спільниці по зброї Яни Шемякіної і програв уже в першому бою — приблизно рівному за класом французу Яніку Борелю (10:15).

Знову розчаровують дзюдоїсти. Призер двох попередніх Олімпіад, прапороносець збірної Роман Гонтюк у категорії до 90 кг учора поступився в першому ж матчі бразильцеві Каміло. У жінок у вазі до 70 кг так само «відзначилася» Наталія Смаль.

Бадмінтоніст Дмитро Завадський на груповій стадії програв вирішальний двобій німцеві Марку Цвіблеру (21:17, 11:21, 16:21) і не пробився до «плей–оф».

Остаточно розпрощалися з тенісним турніром Сергій Стаховський і Катерина Бондаренко. Після поразок в одиночних розрядах вони сподівалися на «уайлд кард» у міксті, але запрошення так і не отримали.

Натомість тішить вітрильниця Ольга Маслівець, яка після вівторка в класі RS–X ділила третє–четверте місця.

І про боксерів. Учора в категорії до 91 кг мав битися Олександр Усик, але жереб не виділив йому суперника, тож наш чемпіон почне вже з 1/4 фіналу. Раніше із впевненої перемоги над білорусом Михайлом Довголевцем стартував Олександр Гвоздик у вазі до 81 кг (18:10 за очками).

  • Зійшовши на 20 п’єдесталів

    У ніч на понеділок за київським часом ХХХ літня Олімпіада стала історією. Під завісу змагань наша команда нарешті «розкочегарилася» й зібрала загалом 20 медалей. Найурожайнішою виявилася субота — п’ять нагород у «синьо–жовту» скарбничку.

    Нинішній підсумковий доробок — кількісно найскромніший порівняно з попередніми чотирма Іграми, на яких українці виступали самостійною командою. В Атланті, Сіднеї й Афінах наші вигравали по 23 нагороди, в Пекіні — 27.

    Назвати виступ наших спортсменів слабким язик не повертається. Із 204 країн–учасниць на п’єдестал сходили представники 85, і серед них «синьо–жовті» опинилися на 14–й позиції в традиційному заліку нагород і 12–ми — за загальним числом. А скільки було «прикрих» четвертих місць. Утім, «де–юре» регрес очевидний. Та й складно було розраховувати на рекордні олімпійські здобутки в рік, коли більшу частину «спортивних» державних коштів було кинуто на Євро–2012. Залишається сподіватися, що правляча Партія регіонів не наважиться хоча б Олімпіаду записати в «досягнення під своїм патронатом»… >>

  • Лондон, гудбай!

    Інтрига полягала в тому, чи скаже президент МОК Жак Рогге, для якого ця Олімпіада була останньою, що Ігри–2012 стали найкращими в історії. Не сказав. Просто похвалив.

    Так, організація лондонських Ігор не підкачала, й емоції та технології були на висоті, але ж скільки трапилося скандалів із суддівством! Та й порожні місця на аренах змагань виявилися прикрою несподіванкою. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>

  • Чарівне весло Інни

    Розчарування вівторка й середи для українців учора опівдні нарешті змінилося позитивним настроєм — веслувальниця Ін­на Осипенко–Радомська принесла нашій команді першу на Іграх у Лондоні срібну медаль. І це — на 13–й день змагань. Інна — золота призерка Пекіна–2008 в цій самій дисципліні, 500 м на байдарці–одиночці, — мабуть, могла б і в Лондоні розраховувати на «золото». Але надто вже переконливо виглядала її головна суперниця на каналі Ітон Дорні, угорка з українським прізвищем Данута Козак. >>