Перед лавиною

06.07.2012
Перед лавиною

Учасники акції обіцяють стояти до переможного кінця. Фото Юрія САПОЖНІКОВА.

Учасники акції протесту проти закону Колесніченка—Ківалова «Про основи державної мовної політики» обживаються під Українським домом. Кияни приходять гуртами: з килимками–підстилками, «сухими пайками» і парасольками від палючого сонця. Тим часом до столиці підтягуються мешканці регіонів — від Львова до Луганська.

Аби захисникам української було не нудно, відкрився й «атракціон» — охочі можуть кинути яйцем чи якимсь іншим предметом у величезний портрет Віктора Януковича. Пропонують також поставити підпис проти «регіональних мов», за дострокові вибори Президента чи кинути копійчину на підтримку акції.

Людей, як і в попередні дні, небагато: залежно від часу доби — від півсотні до тисячі. «Вранці я тут, а пізно ввечері — додому. Все чекаю, коли підемо до Ради. Молоді ж є багато, мужчин... Хлопці, треба їх палити, бо я не знаю, чи мирно ми від тієї бандоти чогось доб’ємося. Це ж ніякої поваги до держави не мати, до людей...» — обурюється 84–річна мешканка Оболоні, яка, за її словами, ходить на всі мітинги проти влади. А під Укрдомом стоїть уже другий день.

Розмову перериває хвиля оплесків і схвальних вигуків — слово до виступу «на сходах» взяв мешканець Луганщини, шахтар Костянтин Ільченко. Каже, що представляє незалежні профспілки шахтарів і вважає ідеї Колесніченка—Ківалова злочинними. «У нас одна країна — Україна. І тому єдиною державною мовою має бути українська, — знову хвиля оплесків. — Ми вам вдячні й думаємо, що з цього Майдану почнеться спротив. Ми повинні прибрати з влади кримінал. Бо якщо ми цього не зробимо — Україна перетвориться на Донецьк і Луганськ — сумні розкрадені території, де немає права, де не дають дихати бізнесу, простих трудівників не вважають за людей...»

Російськомовний учасник голодування, киянин Сергій, піднімається сходами вище, щоб сховатися в затінок, витирає чоло. Розповідає, як у ніч на середу міліція знову спробувала вигнати протестувальників. «Влада ж розуміє, що тут плацдарм, тому хоче його знищити, — каже чоловік. — На щастя, ми відстояли своє місце. А тепер, коли приїхали активісти щонайменше з п’яти міст України, я думаю, силовикам нічого не вдасться».

Сергій голодує вперше, але каже, що три дні на самій воді пережив без особливих проблем — більше надокучає спека, ніж голод. «Я відчуваю себе українцем, хоч і розмовляю російською все життя, — пояснює він «УМ». — Розумію, що історія України — особлива, нашу державу 340 років насильницьки русифікували. А закон Колесніченка — це знищення України. Я жив у Білорусі, і знаю, як це — 12 років двомовності. За цей час знищили білоруську мову і утвердили тоталітаризм. Тому не хочу, аби так відбулося в Україні. Я тут, аби мої діти могли навчатися українською мовою і нею спілкувалися».

Близько першої години, перед черговою короткочасною сутичкою з силовиками, поміж людей ходить голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок. Каже «УМ», що хоч киян і мало, скоро варто чекати «столичної лавини». «Київ підтримує акцію, просто він дуже довго «розкачується», — переконаний лідер «Свободи». — Але потім ця підтримка просто як лавина — тоді людський спротив перемогти неможливо. Завжди так було. Я маю інформацію з регіонів, люди постійно телефонують, що готові їхати. Думаю, наші дії залежатимуть від того, як розвиватимуться події — бо хоч закону Ківалова і немає в порядку денному ВР, його можуть знову внести в будь–який момент».

На запитання, чи можна очікувати радикальних дій, Тягнибок зазначив: «Ми повинні бути не просто радикальними, а й розумними. Бо якщо «взяти» Раду, то треба знати, що далі робити. У нас різні плани є. Але які будемо реалізовувати, а які ні — залежить від активності людей».

 

ОФІЦІЙНО

Як повідомляє відділ зв’язків із громадськістю Головного управління МВС у Києві, «заяви окремих політичних діячів про те, що працівники правоохоронних органів начебто мають намір «розчистити» майданчик біля Українського дому, не мають під собою жодного підґрунтя». При цьому ГУ МВС звертається до організаторів акції з проханням «не підбурювати мітингувальників до силових конфліктів із правоохоронцями».

Також у прес–службі ГУ МВС повідомили, що стосовно певних народних депутатів складено шість адмінпротоколів за статтею 185–1 КУпАП «Порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій».

Нагадаємо, Окружний адмінсуд Києва виніс рішення про заборону проведення з 4 по 9 липня мітингів і зборів на Майдані, Хрещатику, біля будівель АП та ВР, Українського дому та на Європейській площі.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>