Бронзова яфина–годувальниця

04.07.2012

Наступної суботи на Закарпатті, у селі Гукливому Воловецького району, відбудеться другий фестиваль чорниць «Верховинська яфина», де частуватимуть гостей цією ягодою та виробами з неї.

Здавна яфини (чорниці) були для горян не тільки найпоширенішим продуктом харчування, а й суттєвим джерелом прибутку. Тож і не дивно, що верховинці минулого року вперше вирішили вшанувати темно–синю красуню і навіть встановили бронзовий пам’ятник–барельєф гілці яфини. Місцем проведення цього фестивалю вибрали село у підніжжя гори Великий Верх, на полонині якої — одне з найбільших в Україні «чорничних полів». Те, що село розташоване на дорозі Воловець — Міжгір’я, дає надію, що на сільський фестиваль масово заходитимуть–заїжджатимуть туристи.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>