Чорниця, яка на столі

Чорниця, яка на столі

Нинішнє літо порадувало щедрим урожаєм чорниць: на столичних ринках за півлітрову баночку темно–синіх ягід просять, в основному, 10 гривень, безпосередньо від збирачів, подалі від центру, можна купити й за 6. Чорниці називають і ягодою космонавтів, і ягодою молодості і довголіття, бо у невеликих ягідках природа зібрала всі необхідні людині вітаміни й мікроелементи. Тож не варто втрачати шанс наситити ними організм.

Найкорисніші — сушені й заморожені

Найкорисніші — сушені й заморожені

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Чорниця багата пектинами, що допомагає виводити з організму все шкідливе, а завдяки так званим дубильним речовинам вона ефективно долає розлади шлунка, допомагає в лікуванні гепатиту і гастриту з пониженою кислотністю, каже медик за освітою і добра господиня Тетяна Ксензук. А ще чорниця — чудовий засіб дезінфекції організму, бо містить таніни, ефірні олії і кислоти, які запобігають розмноженню в організмі бактерій і грибків. Але найкорисніша вона для очей, її екстракт використовують у медицині для лікування сітківки ока, кон’юнктивітів. А ще весь набір корисних елементів чорниці — залізо, мідь, сірка, фосфор, марганець, калій, хром, селен, цинк, каротин (вітамін А), вітаміни групи В, вітамін С і РР, пектини, дубильні речовини і ефірні масла — поліпшують пам’ять, сприяють роботі серця, нормалізують гормональний баланс, особливо у жінок. Пані Тетяна радить у період чорничного сезону щодня з’їдати по склянці свіжих ягід.

Всі статті рубрики