І навіть п’ять принців!

03.07.2012
І навіть п’ять принців!

Уся президентська ложа. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

У неділю до Києва, де відбувався фінал Євро, прибуло 160 чартерних авіарейсів із понад 50 країн світу. На НСК «Олімпійський» аншлагу не було — вільними лишалися більше 6 тисяч крісел. Зате ложі для VIP–гостей заповнилися під саму зав’язку.

«Безпрецедентна кількість гостей на фіналі Євро–2012 свідчить про безперспективність політизації спорту», — таку заяву Міністерства закордонних справ поширило агентство «Інтерфакс–Україна».

У МЗС повідомили, що під час матчу між збірними Італії та Іспанії на трибунах «Олімпійського» разом із десятками тисяч іноземних вболівальників були присутні п’ять королівських осіб, п’ять президентів, два спікери парламентів, чотири глави кабмінів та низка членів іноземних урядів.

«Євро–2012 показав світу Україну як істинно європейську, гостинну і толерантну країну з багатою самобутньою історією та культурою, — відзначили у МЗС. — Україна дякує кожному з сотень тисяч футбольних уболівальників, які протягом останніх тижнів разом з українцями створювали неповторну атмосферу дружби і футбольного свята».

У повідомленні з Михайлівської площі не уточнюється, хто саме з глав держав був присутній на фіналі. Однак на фото центральної VIP–ложі видно прем’єра–міністра Іспанії Маріано Рахоя та його італійського колегу Маріо Монті, президента Польщі Броніслава Коморовського, президентів УЄФА Мішеля Платіні, ФІФА — Йозефа Блаттера, главу Міжнародного олімпійського комітету Жака Роге.

Раніше агентство повідомляло, що з президентській ложі разом із Віктором Януковичем будуть також принц Іспанії Феліпе Хуан Пабло Альфонсо, йорданський принц Алі Аль–Хуссейн, який є віце–президентом ФІФА. Також на матч запросили президентів Таджикистану Емомалі Рахмона, Молдови — Ніколає Тимофті, Вірменії — Сержа Саргсяна, Грузії — Михаїла Саакашвілі, Білорусі — Олександра Лукашенка, главу Сенату Польщі Богдана Борусевича, голів парламенту Молдови Маріана Лупу, Держдуми РФ — Сергія Наришкіна, угорського прем’єра Віктора Орбана, литовського — Андріуса Кубілюса, молдовського — Володимира Філата, главу адміністрації президента Росії Сергія Іванова, колишніх президентів Польщі Леха Валенсу й Александра Кваснєвського, наших екс–президентів Леоніда Кравчука, Леоніда Кучму та Віктора Ющенка.

У списку VIP–гостей також були керівники ФК «Челсі» Роман Абрамович та ФК «Шахтар» Рінат Ахметов (на фото вони у президентській ложі скраю ліворуч), президент «Динамо» Ігор Суркіс, «Металіста» — Олександр Ярославський, співвласник лондонського «Арсеналу» Алішер Усманов, відомий бізнесмен Лакшмі Міттал та ін.

 

ЗУСТРІЧІ
Коморовський перетнувся з нашою опозицією, а не з Лукашенком

За повідомленням польської «Газети виборчої», глава РП Броніслав Коморовський будь–що намагався уникнути контакту з білоруським диктатором Олександром Лукашенком. Йому в цьому допоміг грузинський колега Михаїл Саакашвілі. Батоно Міша сидів із «Бацькою» в окремій ложі й розважав його дотепами.

Лукашенко вже звично взяв «на виїзд» свого позашлюбного сина Колю.

Перед матчем Коморовський зустрівся з представниками української опозиції — Арсенієм Яценюком, Григорієм Немирею, Анатолієм Гриценком, Борисом Тарасюком та Віталієм Кличком — і заявив про «готовність Польщі товаришувати з усіма українськими політичними силами, аби підтримувати шлях України до євроінтеграції».

При цьому зараз, за словами польського лідера, євроінтеграція України перебуває під великим знаком запитання через її внутрішньополітичну ситуацію і незрозумілий розвиток подій напередодні парламентських виборів.

Коморовський передав слова підтримки ув’язненій Юлії Тимошенко.

  • Віктор Леоненко: Навіть нічого не можеш — виходь на поле й бийся!

    Урочисто­святковий настрій, що панував у країні­господарці Євро­2012, дозволив уболівальникам безболісно пережити невихід із групи команди Олега Блохіна. І якщо в Росії аналогічний результат збірної призвів до кадрових змін (президент РФС Сергій Фурсенко подав у відставку), то в Україні все залишилося, як і було.

    По суті, як по ходу, так і після чемпіонату Європи «синьо­жовті» уникли серйозної критики. Водночас справжні знавці футболу прагнуть більшого. До таких максималістів можна віднести й колишнього гравця київського «Динамо» та збірної України Віктора Леоненка. >>

  • Життя після Євро

    Оцінюючи результати Євро–2012, треба відділяти футбол від політики й розрізняти країну (народ) і державу (владу). Країна чемпіонат виграла. Влада — ні.

    Чемпіонат, що з такими проблемами готувався, але успішно відбувся, засвідчив: Україна та українці — частина європейської спільноти, а не якесь «дике поле». На час Євро, зокрема в день фіналу, Київ став столицею континенту. І досить симпатичною столицею. >>

  • «Не доїхала половина тих, кого ми чекали»

    Україна багато недоотримала у фінансовому плані через те, що такі збірні, як Німеччина, Англія, Голландія, не пройшли далі турнірною сіткою Євро–2012. Особливо це позначилося на українській готельній індустрії. І взагалі, якщо підсумовувати справи цієї галузі, то слід визнати, що багато готелів і хостелів відверто провалили єврочемпіонат. >>

  • Футбол без терору

    Вітчизняна спецслужба підбиває власні підсумки одразу після завершення Євро–2012 в Україні. «За висновками Антитерористичного центру СБУ, рівень терористичної загрози в Україні під час проведення фіналу Євро–2012 не змінився і був визначений, як низький, — повідомив учора керівник АТЦ, перший заступник голови СБУ Петро Шатковський. — Антитерористична система України спрацювала ефективно». >>

  • Прорив дружньої України

    У Києві чиновники не змогли «розрулити» питання туризму самотужки. Пиво, сцену, екрани та стюардів організували, а от щоб забезпечити закордонним гостям дозвілля й показати місто — то тут не обійшлося без підтримки приватників та громадських активістів. Організація «Інтересний Київ», яка вже кілька років організовує екскурсії містом, взялася за облаштування в столиці Туристичного інформаційного центру, залучивши до своєї роботи небайдужих та ініціативних людей з усієї України.

    «Півтора року тому поруч зі станцією метро «Хрещатик» ми облаштували Туристичний інформаційний центр, він якраз біля фан–зони, — розповідає директор «Інтересного Києва» Арсеній Фінберг. — Це була робота великої команди небайдужих людей».

    За його словами, кілька компаній та громадських ініціатив — ­«Оупен–Київ», «Френдлі Юкрейн», «Інтересний Київ» та структура фан–посольств УЄФА — об’єдналися, аби довести, що Україна та українці — це не расисти, живодери та жертви режиму, а передовсім гостинні, щирі люди з багатою історією та культурою. Спільними зусиллями було частково вирішено питання проведення екскурсій для туристів. Такі тури щодня безплатно проводять у центрі міста для двох груп по 20–30 людей. Крім цього, великою популярністю користувалися оглядова екскурсія на двоповерховому туристичному автобусі та екскурсії на теплоходах від Річкового порту. Взялися і за розв’язання проблеми проживання гостей Євро–2012 — ініціатива «Френдлі Юкрейн» забезпечила безплатне поселення фанів у домівки українців.

    Підбиваючи підсумки Євро у своїй царині, організатори Тури­стичного інфоцентру та активісти, що допомагають закордонним уболівальникам, розповіли про екскурсійні пріоритети «футбольних» гостей Києва та нашу перемогу в інформаційній війні. >>