Горе–символ Горі

Горе–символ Горі

Одним із найпопулярніших туристичних пунктів у Грузії був і залишається Музей Сталіна в Горі — всього 80 км від столиці, година автоподорожі, — тому не заростає сюди народна стежка. Оскільки нинішнє керівництво Грузії намагається боротися із радянським історичним спадком — так, у 2006 році в приміщенні Музею ім. Джанашія Національного музею Грузії відкрили Музей радянської окупації, — логічною видалася заява міністра культури про трансформацію й перейменування популярної горійської пам’ятки в Музей сталінізму. «Існування музею просто несумісне із сьогоднішніми реаліями і що найважливіше — з нашим майбутнім», — заявив Ніколоз Руруа 9 квітня, у день пам’яті жертв під час тбіліської демонстрації у 1989 році. Міністр також повідомив про створення групи дослідників, які мають розробити план дій щодо змін. Позаяк у самому міністерстві мені не вдалося отримати інформації, як працюватиме ця комісія, які фа­хівці в неї увійдуть і які інновації трансформують музей, вирішено було поїхати в Горі, щоб дізнатися все на місці.

Провина Бідзіни

Провина Бідзіни

Виконавче бюро міні­стерства юстиції Грузії наклало арешт на акції, що належать мільярдеру Бідзіні Іванішвілі. Як пояснюють у відомстві, підставою для такого рішення стала відмова бізнесмена заплатити штраф, присуджений йому судом за підкуп виборців під час парламентської кампанії, — 45 мільйонів доларів. Підкуп, згідно з рішенням грузинської Феміди, полягав у тому, що політична партія Іванішвілі «Грузинська мрія — демократична Грузія» роздавала населенню супутникові антени компанії Global TV.

Новий етап. Принаймні для Чорногорії

Новий етап. Принаймні для Чорногорії

У Брюсселі триває дводенний саміт Євросоюзу на найвищому рівні. На порядку денному, вже традиційно останніми роками, криза, проте готових рішень немає й надалі. За два дні до початку саміту міністри фінансів чотирьох ключових країн єврозони зустрілися в Парижі на незаплановані «аварійні» перемовини. Міністр фінансів Франції П’єр Московічі заявив, що саміт повинен закласти основи для переходу «на другий етап розвитку євро».

Таки війна?

Таки війна?

Президент Сирії Башар Асад визнав, що його країна перебуває «у стані війни». Таку заяву він зробив перед новопризначеним кабінетом міністрів через 16 місяців після початку народного повстання проти його режиму. У своїй промові Асад наголосив, що «вся політика, усі сторони та сектори мають бути зосереджені на тому, аби перемогти в цій війні». Також президент засудив країни, які закликали його скласти повноваження, відзначивши, що Захід «бере, але ніколи не дає, що було доведено вже неодноразово». На що США відреагували заявою Білого дому про «доведеного до відчаю» Асада, який «втрачає владу та контроль над країною».

Та, що заснула у Нью–Йорку

Та, що заснула у Нью–Йорку

У Нью–Йорку на 72–му році пішла з життя американська режисерка, сценаристка та письменниця Нора Ефрон. Як повідомив газеті «Нью–Йорк таймс» син померлої Джейкоб Бернстайн, його мати померла внаслідок запалення легенів, спричиненого гострою лейкемією.

Симуляція не допомогла

Симуляція не допомогла

Румунська прокуратура почала розслідування свідчень лікаря та поліцейських, які надали першу допомогу колишньому главі уряду Адріану Настазе. Вони запевняють, що насправді екс–прем’єр зовсім не намагався вчинити самогубство, а симулював його, щоб уникнути тюрми. Нагадаємо, 62–річного Настазе засудили до двох років ув’язнення за звинуваченнями в корупції.

НОВИНИ ПЛЮС

НОВИНИ ПЛЮС

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Всі статті рубрики