День Росії на марші

13.06.2012
День Росії на марші

Москва на «Марші мільйонів».

Попри сподівання й ­побоювання, опозиційний­ «Марш мільйонів» у Москві під час святкування­ Дня Росії пройшов досить спокійно — без сутичок, проблем і навіть затримань. «Мільйонів», звісно, не було, проте людей зібралося чимало — за різними даними, від 15 до 200 тисяч. Яка з цих цифр була ближчою до оцінок правоохоронних органів, здогадатися нескладно.

Офіційний початок акції було призначено на 13:00 за московським часом, проте люди почали збиратися в центрі ще за півтори години — організатори просили підтягнутися раніше, аби не створювати тисняву перед металодетекторами, повз які у столиці Росії на масовий захід не пройдеш.

Як і на попередніх демонстраціях такого штибу, публіка виявилася досить різношерстою: від прихильників парламентської «Справедливої Росії» та «Лівого фронту» до радикальних націоналістів із прапорами Російської імперії.

Пам’ятаючи події під час аналогічної акції 6 травня, учасники «Маршу мільйонів» були готові до можливих затримань. Здавалося, до цього все і йде: ще до початку ходи в район її проведення почали стягувати військову техніку й посилені наряди поліції. Проте, на щастя, жодними «силовими» наслідками це не обернулося. «Аж образливо якось», — діляться на інтернет–форумах учасники подій.

Як зазначають російські журналісти, у лавах «маршовиків» було помічено кілька людей у масках, хоча новий закон про мітинги забороняє їхнім учасникам затуляти обличчя під страхом чималих штрафів. У відповідь на претензії ОМОНівців, «замасковані» учасники мітингу пояснювали, що прикриваються «за медичними показниками», і правоохоронці більше до них не чіплялися». Попередньо організатори акції попросили її учасників «бути особливо уважними й вести себе коректно: у жодному разі не вибігати перед колоною й не приваблювати увагу до провокаторів, якщо такі виявляться в натовпі».

Зрештою учасники мітингу ухвалили «Маніфест вільної Росії», серед умов якого — відставка президента Володимира Путіна, ухвалення нового закону про парламентські вибори й оголошення дострокових виборів у Держдуму, а також ухвалення змін до Конституції, якими термін перебування однієї особи на посаді глави держави буде обмежено одним шестирічним або двома чотирирічними термінами (нагадаємо, раніше президента Росії обирали на чотири, а віднедавна — на шість років).

Окрім Москви, аналогічні акції опозиції відбулися в Калінінграді, Оренбурзі, Барнаулі, Уфі, Тюмені та інших містах Росії. Щоправда, в жодному з них кількість учасників «маршів» не перевищила півтисячі осіб.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У «Марші мільйонів» змогли взяти участь не всі охочі — лідерів опозиції, у яких напередодні були проведені обшуки, саме на час опозиційної акції викликали на допит у Слідчий комітет РФ у справі про сутички з поліцією під час аналогічного маршу 6 травня. Першими в СКР з’явилися Ілля Яшин та Ксенія Собчак — у останньої напередодні правоохоронці вилучили 1,5 мільйона євро, заставши Ксеню в квартирі фактично негліже. «Мій річний дохід — 2 мільйони євро. Я що, не маю права тримати гроші вдома, якщо не довіряю банкам?!» — обурилася Ксенія у своєму «Твіттері». І зазначила: «Добре, що мій батько цього не бачить».

Проте «силовики» невблаганні — прагнуть з’ясувати походження цих грошей.

Згодом прийшов і Олексій Навальний, який прокоментував події, виклавши у «Твіттері» фото усміхнених опозиціонерів із підписом: «Шок. У приміщенні СК відбувається несанкціонований пікет».

Співголова опозиційної політичної сили ПАРНАС Борис Нємцов обшуку уникнув, але заявив: «ОМОН два дні поспіль окупує мою квартиру, проте я вирішив прийти на «Марш мільйонів», оскільки доклав зусиль до його організації». За що й поплатився: просто на сцені мітингу поліцейський у святковій білій формі вручив йому повістку на допит.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>