ЄВРОМОЗАЇКА–2012

13.06.2012

Тренерський штаб збірної Англії зазнав кадрових втрат. Через травму ахілового сухожилка наставник воротарів Рей Клеменс був змушений залишити команду й відправитися на лікування (йому належить перенести операцію) на батьківщину.

* * *

За повідомленням заступника директора Департаменту з питань підготовки до Євро 2012 Олексія Чубарова, матч між Україною та Швецією у харківській фан–зоні, розташованій на найбільшій площі континенту — Свободи, дивилися 60 тисяч уболівальників. Це максимальна кількість людей, яку може прийняти «відкритий кінотеатр» Харкова.

За повідомленням медіа–центру «Львів–2012», така ж кількість фанатів стежила за дебютним матчем української збірної на Євро й у Львові.

* * *

Організатори фан–зони в Києві інформують, що в день матчу «синьо–жовтих» пива і хот–догів продали стільки, як за перші три дні її роботи.

* * *

Згідно з голосуванням, яке проводить відомий футбольний сайт Goal.com, найкращим гравцем першого туру чемпіонату Європи став український форвард Андрій Шевченко, який за п’ятибальною шкалою отримав від респондентів 4,5 пункта. Слідом за ним, з оцінкою «добре», йдуть хорват Лука Модрич, данець Міхаель Крон–Делі та двоє росіян Роман Широков і Алан Дзагоєв.

* * *

Упродовж восьми матчів групового етапу Євро команди–учасниці забили 20 голів. Найкращі бомбардири, які в активі мають по два м’ячі, — Маріо Манджукич (Хорватія), Шевченко та Дзагоєв. Що цікаво, команди, які грають у Польщі, демонструють вищу результативність, ніж в Україні. Так, у чотирьох поєдинках, що пройшли на території нашого західного сусіда, було забито 13 м’ячів, в Україні — сім. Трохи кращою є й відвідуваність польських стадіонів — упродовж першого туру вони зібрали 175 292 глядачі (проти 163 713 — в Україні).

* * *

Іспанська федерація футболу планує направити до УЄФА скаргу на якість газону «Арени Гданськ», де «Червона фурія» проводила матч з італійцями (1:1) й зіграє два наступні поєдинки в групі С. За словами гравців збірної та їхнього наставника, футбольний газон був занадто вологий, що, зрештою, завадило команді продемонструвати більш видовищний футбол. Відзначимо, що на «PGE Арені», така рекламна назва споруди, незадовго до старту Євро постелили нову траву.

* * *

УЄФА визначився з прізвищем арбітра, який обслуговуватиме наступний матч збірної України, 15 червня в Донецьку. Поєдинок «синьо–жовтих» із французами судитиме Бйорн Кейперс із Нідерландів, першою роботою якого на Євро було протистояння між ірландцями та хорватами (1:3). До слова, у восьми матчах арбітри показали футболістам 24 жовті та дві червоні (у грі Польща — Греція) картки.

* * *

Історія, варта щоденника відомого гумориста Михайла Задорнова, сталася у Львові. Групу німецьких уболівальників, які оселилися в наметовому містечку, було звинувачено у крадіжці... продуктового візка з одного з супермаркетів міста. Відеокамери магазину зафіксували, як візок разом із продуктами, придбаними в їхній установі, відбув у невідомому напрямку разом із німецькими фанатами. Згодом пропажу розшукали в «місті фанатів». Як виявилося, ніхто з іноземців не збирався привласнювати чуже майно, просто в Німеччині дозволено брати візки з магазинів, а потім повертати їх власникам. Горе–«грабіжники» сподівалися, що й Україна живе за такими правилами.

* * *

Для російських уболівальників, які приїздять на єврофорум до Польщі, місцева влада підготувала спеціальну пам’ятку з рекомендаціями та правилами «безпечної і здорової поведінки». «Під час проведення футбольної першості не палити на стадіонах, утриматися від вживання спиртних напоїв поза приміщеннями, уникати випадкових сексуальних контактів, не вживати і не зберігати наркотики, а також пам’ятати про гігієну», — йдеться у пам’ятці.