«Економіка гаманця — це коли зміни відчує кожен»

12.06.2012
«Економіка гаманця — це коли зміни відчує кожен»

Наталія Королевська.

На економічному форумі в Києві лідер партії «Україна — Вперед!» Наталія Королевська презентувала експертам і громадськості проект економічного розвитку України «Нова економіка — нова країна». За словами Королевської, документ уже пройшов обговорення в 25 містах України, в дискусіях взяли участь понад 30 тисяч осіб. Тепер упродовж трьох місяців за участю експертів, економістів, ініціативних груп буде підготовлено детальний план реалізації проекту, презентація якого відбудеться у вересні. В ньому буде помісячно розписано кроки, якими Україна наближатиме себе до економічного дива. А воно, переконана Наталія Королевська, цілком можливе в нашій країні.

«Ми вивчили досвід країн, які зуміли здійснити в себе економічне диво, — каже Наталія Королевська. — Наприлад, Індія завдяки підтримці IT–галузі, спрощення ліцензування і зменшення податків, займає сьогодні друге місце у світі по експорту програмного забезпечення. Ми вивчили досвід Індонезії і Грузії, які в результаті глобальної дерегуляції й боротьби з корупцією сьогодні мають дуже привабливий бізнес–клімат. Ми цікавилися досвідом Бразилії, яка завдяки правильній державній політиці змогла створити 14 мільйонів робочих місць та витягнула зі злиднів своє населення». Успішний досвід цих країн варто запозичувати, вважає Королевська.

«Ми розуміємо, що існуючі стандарти життя не відповідають реальним потребам української сім’ї. Ми ж прагнемо до економіки гаманця, тобто до такої моделі економіки, коли позитивні зміни відчує кожен на своєму гаманці», — каже Королевська і для прикладу наводить звичайну сім’ю Ковальчуків із Вінниці. 40–річний Степан працює водієм, його 38–річна дружина Галина — продавцем. У подружжя росте двоє дітей. При цьому щомісячний дохід родини становить 4354 гривні. «Ми підрахували, що навіть якщо ця сім’я жодної копійки своїх доходів не витрачатиме (хоча це й нереально), то накопичити на нову квартиру зможе тільки через 17 років! — каже Королевська. — Хіба це нормальна ситуація? А якби родина заробляла 20 тисяч гривень, то нове житло придбала б уже через чотири роки». Пані Наталія наголошує: «Середня зарплата в Україні в 1000 євро і середня пенсія в 500 євро — можливі в Україні. І це не популізм, а реалізм. Потенціал економіки нашої країни дозволяє цього досягти». Але для цього, зазначає політик, треба детінізувати економіку, половина якої сьогодні перебуває в тіні, та знищити елітну, тобто чиновницьку, корупцію, розміри якої щороку сягають 100 мільярдів гривень.

Вихід економіки з тіні, на думку Королевської, забезпечать чесні правила гри з боку держави та справедливе оподаткування. Податків має бути 5–7 — не більше, вважає Королевська, і присутні на презентації експерти з нею погоджуються. «Сьогодні існує один податок — податок зі збитків. Ну не може ВВП рости на 5%, а збір податків на 50%! — каже лідерка «Україна — Вперед!». — Нинішній Податковий кодекс — це, швидше, кримінальний кодекс. Ми ж вважаємо: треба дати людям можливість заробити, щоб вони мали з чого ті податки заплатити. Тільки чесна й ефективна держава зможе забезпечити розвиток економіки в Україні».

Серед пріоритетів своєї нової економічної політики Королевська називає створення високотехнологічного конкурентоспроможного виробництва, процвітаючі малий і середній бізнес та сільське господарство. Серед першочергових завдань вона виокремила п’ять напрямів. «Перше — це розвиток внутрішнього ринку та збільшення споживчого попиту за рахунок зростання доходів населення, — каже Наталія Королевська. — Друге — підтримка національного виробника: ми маємо виробляти якісну продукцію та купувати своє, вітчизняне. Третє — підтримка експорту. Але експортувати слід не руду, а літаки, не зерно, а м’ясопродукти. Четверте — створення високотехнологічного виробництва, в тому числі й системи промислових парків. П’яте — розвиток інфраструктури: будівництво житла, автобанів, метро, швидкісних залізниць, транспортних розв’язок, адже це потужний локомотив зайнятості та внутрішнього попиту».

Присутні на презентації проекту українські експерти — Ігор Бураковський, Тарас Кутовий, Ігор Уманський, Євген Ленг, а також зарубіжні — екс–міністр фінансів Угорщини Тібор Драшкович та російський економіст Михайло Хазін — в цілому схвалили новий економічний курс, представлений Наталією Королевською. Реалізувати намічений план дій, вважає пані Наталія, реально впродовж найближчих ­трьох років. Його втілення в життя лідер партії «Україна — Вперед!» та її команда мають розпочати вже восени. І для початку на розгляд нового парламенту буде внесено 25 законопроектів, більша половина з яких уже написані. Вони мають суттєво змінити правила гри між державою та бізнесом і стати запорукою нових соціальних стандартів для українців.