Їжте «вершки» на здоров’я

16.05.2012

Весна підносить до столу справжні харчові скарби — зелень. Якщо не знаєте, зеленими овочами називають вершки всіх їстівних рослин. Найпоширеніші у нас: петрушка, кріп, салат, зелена цибуля, огіркова трава, селера, додавати у страви можна навіть молоде бадилля столового буряка і редису. До їстівної зелені належать і молоденькі листочки дикоростучих рослин, серед яких найбільш популярними є кропива і кульбаба. (Зрозуміло, для їжі їх потрібно збирати подалі від доріг, бо щедро «приправлені» вихлопними газами вони перетворюються з корисних на шкідливі).

 

Зелень у повсякденному раціоні необхідна у першу чергу гіпертонікам, людям, які страждають на серцево­судиннi захворювання, цукровий діабет і так званi аутоімуннi хвороби (зокрема, астму, артрит, хворобу Бехтєрєва), а також людям розумової праці і тим, хто працює на шкідливих виробництвах. Японські вчені встановили, що амінокислоти зелені нейтралізують дію канцерогенів, які щодня потрапляють у людський організм із тютюновим димом, вихлопними газами, пересмаженими м’ясом та картоплею і консервантами. Зелень ще багата на ензими — білки, які допомагають засвоєнню їжі. Завдяки їм обмін речовин прискорюється, з організму швидше виводяться продукти розпаду, людина стрункішає і веселішає. Якщо ви вживаєте зелень, навіть уповільнюється процес старіння організму.

Зелені їстівні вершки багаті на германій — елемент, який захищає нас від кисневого голодування, регулює імунітет. Германій запобігає розвитку пухлин і діє, як люстра Чижевського, тільки «зсередини», тобто насичує наш організм корисними іонами і нейтралізує шкідливі. До речі, найбільше цього елемента в найкориснішій для людського організму формі у звичайнісіньких петрушці та кропі.

Усе геніально корисне — просте у приготуванні! Салати із зеленню, як правило, не потребують багато часу для приготувань та розмаїття інгредієнтів. Скажімо, є салат iз кропу по­французьки. Це подрібнений пучок кропу, заправлений оливковою олією і лимонним соком.

Якщо хочете урізноманітнити традиційний салат із салатного листя, огірка, петрушки та кропу, зробіть нову заправку: 4 столові ложки сметани розітріть iз сирим яйцем, столовою ложкою томатного пюре та пiвчайної — цукру.

Щоб наситити організм вітамінами та іншими корисними речовинами, спробуйте зробити салат iз квашеної капусти і кропиви. Вам знадобиться: 70 г кропиви, 100 г квашеної капусти, яйце, зварене круто, 40 г рослинної олії. Охолоджене, попередньо бланшоване упродовж 2 хвилин листя кропиви нарізати, додати квашену капусту, подрібнене яйце і заправити рослинним маслом. До речі, якщо ви вирішили побалувати організм дикоростучими рослинами, пам’ятайте, що листя кульбаб треба попередньо вимочувати 30 хвилин у підсоленій воді, листя подорожника бланшувати 2­3 хвилини. Ця зелень найсмачніша, як правило, у поєднанні з традиційними інгредієнтами: щавлем, вареними яйцями, огірками.

Якщо ви не наважуєтесь робити кардинальних змін у раціоні, зробіть салат із зеленої цибулі і щавлю з бринзою. Для нього знадобиться: 100 г зеленої цибулі, 50 г щавлю, 100 г відвареної картоплі, 150 г бринзи, рослинне масло. Цибулю і щавель дрібно порізати , картоплю нарізати кубиками. Все змішати, заправити рослинним маслом, зверху посипати тертою бринзою.

Салат «Здоров’я» — це 2 свіжих огірки, 2 сирi морквини, 2 яблука, 100 г листового салату, 0,5 склянки сметани, четвертинка лимона, по дрібці солі і цукру. Огірки, моркву та яблука нарізати тонкою соломкою, а листочки салату порвати на 3­4 частини кожен. Все перемішати і заправити сметаною, додати лимонний сік, цукор і сіль.

Їжте на здоров’я!

 

ПОРАДНИК

Зелень необхідно ретельно мити в проточній воді. Дуже забруднені землею листки найкраще ще й на кілька хвилин опустити у солону воду, щоб очистити їх від яєць різних хробаків і комах.

Щоб зелень була свіжою декілька днів, можна, очистивши її, загорнути в папір, а потім у поліетиленовому пакеті покласти в холодильник. Можна також, збризнувши зелень водою, надути поліетиленовий пакет і туго перев’язати (зберігати також у холодильнику). Вимита зелена цибуля, як і інші зелені овочі, добре зберігається у вологій тканині. Безпосереднє зіткнення зелені з поліетиленом небажане. Якщо зелень почала в’янути, її занурюють на півгодини у воду кімнатної температури.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>