Чим ложа не гожа?

27.04.2012

Якщо опозиція блокує президію Верховної Ради через обурення ймовірним побиттям Юлії Тимошенко в колонії, значить, більшість має зачинити ложу преси. Саме так вирішили голови фракцій Олександр Єфремов (ПР), Петро Симоненко (КПУ), Ігор Шаров (Народна партія) та скандально відомий голова депутатської групи «Реформи заради майбутнього», яку ще називають групою «тушок», Ігор Рибаков. Цей квартет письмово звернувся до Голови ВР Володимира Литвина з проханням «заборонити доступ до балконів сесійної зали», оскільки пленарних засідань усе одно не відбувається.

Тож учора вранці парламентські журналісти вперше за роки незалежності не змогли потрапити на свої робочі місця. Двері до ложі преси були зачинені та прикриті спинами охоронців УДО. Опозиціонери одразу припустили, що пресу не пускають, аби ніхто не побачив, як президію розблоковуватимуть силою. А відновити роботу парламенту більшості необхідно, щоб привести до присяги новообраного омбудсмана Валерію Лутковську та змістити з крісла її попередницю Ніну Карпачову, яка після зустрічі з Тимошенко в колонії мала нахабство стверджувати, що її таки побили.

Як не намагався спікер Литвин переконати опозицію розблокувати президію, все марно. Нардепи вимагали, щоб у Раді прозвітував щодо побиття Тимошенко Генпрокурор, а не котрийсь із його заступників. Та очільнику ГПУ Віктору Пшонці, мабуть, було не до депутатів, адже Президент Віктор Янукович доручив йому розслідувати ситуацію з можливим побиттям своєї головної конкурентки на перегонах–2010.

Під тиском Комітету ВР iз питань свободи слова ложу преси таки відкрили після обіду. У фракції БЮТ неофіційно повідомили, що на нараді в адміністрації Президента вирішили поки що утриматися від застосування сили щодо опозиціонерів. Мовляв, достатньо однiєї НП iз Тимошенко. Розблокувати трибуну більшість нібито розраховує завтра, оскільки чимало опозиціонерів поїдуть до Харкова на судові слухання у справі «ЄЕСУ».

 

З–ЗА ҐРАТ

Начальник Качанівської колонії Іван Первушкін заявляє, що Юлія Тимошенко «чомусь показує свої синці лише тим, хто правильно про них говорить, — своїм партійним соратникам». І вже вдруге відмовилася від судово–медичної експертизи, яка могла б визначити час виникнення синців і характер їх походження.

Захисник лідерки БЮТ Сергій Власенко нагадує, що його підзахисна Юлія голодує вже тиждень, а її колишню співкамерницю Абаллову, яка могла б багато чого пояснити, насправді перевели не до іншої камери, а до карцера. Через це з нею не змогла побачитися поки що чинний омбудсман Карпачова (пенітенціарії стверджують, що Абаллова письмово відмовилася від такої зустрічі).

 

РЕАКЦІЯ НІМЦІВ

Президент Німеччини Йоахім Гаук скасував візит в Україну, а саме — до Ялти, куди його запрошували для участі в саміті глав держав Центральної Європи 11–12 травня. Про це вчора повідомило агентство «Рейтер» із посиланням на своє джерело, зазначивши, що рішення погоджено з канцлером ФРН Ангелою Меркель і, очевидно, пов’язано із ситуацією довкола екс–Прем’єра Юлії Тимошенко.

Посольство Німеччини в Україні уточнило: «Президент не мав наміру відвідати саміт із самого початку. Тобто цю інформацію не можна розцінювати як скасування [вже запланованого] візиту».