Відкриття через комп’ютер

27.04.2012
Відкриття через комп’ютер

Щоб справи Азарова бачили в кожному селі!

Україна разом із прогресивним світом переходить на новий формат державного керування — повну прозорість. 20 вересня минулого року на сесії Генасамблеї ООН вiсiм країн–засновниць (Бразилія, Індонезія, Мексика, Норвегія, Філіппіни, ПАР, Велика Британія та США) підписали Декларацію «Відкритий уряд» та оголосили національні плани дій у цій галузі. На сьогодні 55 країн оголосили про намір приєднатися до партнерства. Україна в цьому плані навіть стала одним iз лідерів. Представники громадськості взяли активну участь у підготовці нашого плану дій, подавши більш як 400 пропозицій, зокрема під час публічних заходів у регіонах. Цей план також обговорювали під час засідання за «круглим столом» за участю Прем’єр–міністра Миколи Азарова та ЗМІ. Причому пряму трансляцію цього обговорення вели в iнтернеті, що й передбачає «Відкритий уряд».

Як заявив учора на прес–конференції голова секретаріату «Громадського партнерства «Відкритий уряд» Олексій Хмара, український план дій на 80% складено iз пропозицій громадських експертів, «тому не дивно, що на всесвітній конференції наш план дій визнали одним iз найкращих у світі». Держсекретар США Хілларі Клінтон особливо відзначила українську ініціативу щодо створення єдиного порталу електронних звернень громадян, який дозволить легко отримувати інформацію від будь–якого органу публічної влади в Україні. «Низка світових фінансових організацій, зокрема Світовий банк, готові виділити мінімум 5 млн. доларів, щоб ми виконали цей план», — сказав Хмара.

Ще одним цікавим моментом є той факт, що більшу частину плану Україна зобов’язалася виконати в поточному році. «Чесно кажучи, я трошки сумніваюся в тому, що ми встигнемо це зробити, але навіть якщо ми зробимо 70% задуманого, це буде успіх», — зазначив пан Хмара в коментарі «УМ».

Радник Президента України, керівник головного управління з питань конституційно–правової модернізації АП Марина Ставнійчук наголосила на важливості реалізації в Україні міжнародної ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд», покликаної забезпечити прозорість державного управління.

Але, щоб виконати програму електронного урядування й забезпечити доступ населення до відкритої інформації, в Україні треба серйозно зайнятися комп’ютеризацією населення. Зараз лише 34% українців мають регулярний доступ до все­світньої мережі. «Єдина можливість швидко всіх забезпечити iнтернетом — обладнати бібліотеки. Добре, що в вас їх багато, більше ніж будь–де, — каже Матей Новак, директор програми «Бібліоміст», що працює на фонд Гейтса. — І нам приємно, що український уряд активно допомагає в цьому питанні. Лишилося не так багато місць, де немає комп’ютерів».

 

ІДЕЯ

У плані дій із реалізації програми «Відкритий уряд» передбачено, зокрема, такі пункти: просувати в життя електронне урядування, забезпечити максимальну прозорість і доступ до публічної інформації, підвищення якості надання адміністративних послуг, створення єдиного державного веб–порталу адміністративних послуг, впровадження технологій електронного урядування та забезпечення електронної демократії.