«Пiдправили» Булгакова

27.04.2012
«Пiдправили» Булгакова

Петлюрiвцi ввiйшли в Київ. Кадр iз фiльму «Бiла гвардiя». (Фото з сайту ruskino.ru.)

Лідер партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко надіслав депутатський запит міністру культури Михайлові Кулиняку з вимогою не допустити надання посвідчення на право демонстрування на телеканалі «Інтер» серіалу «Біла гвардія», знятого в Росії, передає УНІАН. Фільм, антиукраїнський за суттю, розпалює міжнаціональну ворожнечу та спотворює зміст роману Михайла Булгакова, мотивує народний депутат. Справді, у титрах восьмисерійного телефільму, який минулого місяця вже пройшов на каналі «Росія», його автори зазначають, що глядачу представлено «нове прочитання відомого роману Булгакова».

«Автори серіалу свідомо спотворили літературний твір, на основі якого знімали свій телепроект, умисне зобразивши українців, які боролися за свою незалежність, неосвіченими, жорстокими, цинічними шовіністами, садистами, невігласами та антисемітами, — наголошує В’ячеслав Кириленко. — Виявляється, «нове прочитання» роману означає вигадування українофобських сцен, наповнення серіалу демонстративною ворожістю до народної хвилі українського патріотизму, спотворення ролі історичних постатей (знакових) для громадян нинішньої України».

Депутат вимагає від Мінкульту «зайняти принципову позицію, яка відповідатиме вимогам законодавства України», адже, згідно з п. 10 Положення про державне посвідчення на право розповсюдження та демонстрування фільмів, заборонено видавати такі посвідчення фільмам, які спрямовані на розпалювання міжнаціональної ворожнечі та приниження нації.