Москва у вогні

04.04.2012
Москва у вогні

Після пожежі на Качалівському ринку.

Останні два дні у Москві пройшли під знаком резонансних пожеж. І якщо перша з них, у вежі «Восток» ділового центру «Москва–сіті», обійшлася без жертв, то в другому випадку все склалося набагато трагічніше. У вогні, що охопив Качалівський ринок, загинуло щонайменше 17 людей. Усі — нелегальні працівники з Таджикистану...

 

«Гуртожиток»–душогубка

Сигнал про загорання у двоповерховій будівлі на Варшавському шосе надійшов на пульт «01» 3 квітня о 4:53 за московським часом. Спалахнула прибудова до ангару–складу з офісними приміщеннями. За дві години пожежникам вдалося повністю загасити вогонь, і тоді з’ясувалося, що у згорілому будиночку навіть уночі були люди — там ночували таджики, які жили в Москві без реєстрації й працювали на будівельному ринку.

Оскільки даних про кількість мешканців цього імпровізованого гуртожитку ніхто не фіксував, визначити кількість жертв рятувальники змогли, тільки розібравши завали. Упізнати тіла майже всіх із 17 загиблих без ДНК та інших експертиз фактично неможливо — надто сильно вони обгоріли. Судячи з розташування тіл, принаймні кілька з мешканців згорілої будівлі намагалися врятуватися, проте через брак шляхів для евакуації (єдиний вихід з прибудови вів в ангар і був заставлений товаром) не встигли, задихнувшись продуктами горіння. Усередині було дуже тісно: працівники спали на розташованих фактично впритул одне до одного двоповерхових нарах. Будівля металева, стіни оббиті зсередини утеплювачем — метал швидко розжарився, і синтетична оббивка вмить спалахнула.

Пожежникам для того, щоб потрапити в прибудову, довелося прорубувати стіни.

За попередніми даними, пожежу могла спричинити несправність електронагрівального прибору або коротке замикання. За даними РІА «Новості», перевірки таких об’єктів на пожежну безпеку проводять раз на три роки. На Качалівському ринку остання така перевірка була зовсім недавно — 27 лютого. За даними Московського управління МНС Росії, тоді інспектори виявили низку порушень — зокрема, на ринку не було автоматичної системи пожежної сигналізації та первинних засобів гасіння. За фактом загоряння порушено кримінальну справу за статтею «Порушення правил пожежної безпеки».

Тепер ринки Москви та інших великих міст Росії, швидше за все, очікують жорсткі перевірки не лише на пожежну безпеку, а й на ситуацію з працевлаштуванням нелегальних мігрантів. Першим кроком до цього стала різка заява міністра надзвичайних ситуацій РФ Сергія Шойгу. «Усе традиційно — на ринку живуть люди. Хтось же їх там поселив! — обурювався глава МНС на селекторній нараді після НП. — На об’єкті, який зовсім не пристосований для житла! Я прошу розібратися в цьому з органами внутрішніх справ».

Даний наказ йому — на «Восток» не летіти

Пожежа в дорогому діловому центрі «Москва–сіті», що спалахнула 2 квітня о 20:00, привернула увагу громадськості після того, як радіолюбителі опублікували в інтернеті нібито перехоплені ними розмови диспетчера й пілота гелікоптера МНС. Із цих записів випливає, що Федеральна служба безпеки забороняла пожежним гвинтокрилам вилітати в район «Москва–сіті» — нібито з огляду на проїзд неподалік кортежу якоїсь високопосадової особи.

Втім у МНС цю інформацію з обу­ренням спростували — мовляв, якби така заборона пролунала, на пожежі не працювало б одразу чотири гелікоптери. Саме з їхньою допомогою вдалося загасити вогонь на такій висоті, де пожежники досі не працювали — 260 метрів.

Як повідомляє РІА «Новості», під час пожежі, яка тривала близько чотирьох годин, вигоріло 300 квадратних метрів опалубки бетонного перекриття. За однією з версій, пожежа виникла через загоряння будівельного сміття й розташованого на будівлі рекламного банера від покинутої без нагляду гармати для підігріву бітуму.

За інформацією агенції «Інтерфакс», на постраждалих поверхах вежі «Восток» має розміститися офіс Ощадбанку РФ, який нібито надав кредит у розмірі 370 мільйонів доларів на будівництво цього хмарочоса. Представники компанії «Поток бєсконєчность», яка є забудовником комплексу «Федерація», до якого входить «Восток», запевняють: збитки від пожежі не перевищили кількох мільйонів рублів. Після завершення будівництва 94–поверхова вежа сягатиме 354 метри у висоту — це на 132 метри більше, ніж висота вже завершеної «парної» вежі «Запад».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>