Покращення вже сьогоднi

20.03.2012

Якщо опиратися на цифри, викладені міністром Михайлом Кулиняком у підсумковому звіті за рік, фінансовий стан справ вітчизняної культури помітно покращується. Загалом галузь профінансована майже на сто відсотків, мінімальну зарплату впродовж року піднімали чотири рази, зараз вона становить 1004 грн. на місяць, середня зарплата — 2048 грн. (Одними з найзаможніших серед працівників культури, виходячи зі слів міністра, є бібліотекарі, які отримують 4 тис. грн.). Усього в 2011–му галузь була профінансована на майже 1 млрд. 800 млн. грн., що становить близько 97 відсотків планових призначень.

У 2012–му 20 мільйонів гривень виділять на програму закупівлі книжок для бібліотек. Про те, багато це чи мало, зараз не йдеться, оскільки вже кілька років навпроти цього пункту у культурній політиці держави традиційно стояв прочерк — свої фонди бібліотеки поповнювали за рахунок меценатів чи видавництв. Як уже повідомлялося раніше, на 170 мільйонів гривень можуть розраховувати кінематографісти: пітчинги тривають, список картин, які вийдуть на екрани державним або частково державним коштом, формується. Євро–2012, за словами міністра, також буде охоплене увагою очолюваного ним міністерства. Так, невдовзі пан Кулиняк планує провести зустріч із директорами музеїв, театрів, інших установ, на яких обговорити пропозиції для позафутбольного дозвілля уболівальників. Щоправда, скористаються вони ними чи ні, — це ще питання... Як прогнозував режисер Віталій Малахов, своє дозвілля фанати проводитимуть не в музеях чи театрах, а, в кращому разі, на Андріївському узвозі та на Майдані, потягуючи пиво.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

27 береня, Міжнародний день театру, Львівський академічний театр імені Леся Курбаса оголошує про проведення акції протесту «Досить футболити культуру!» Всіх небайдужих та колег по всiй країнi театр закликає прийти 27 березня о 12:00 до будiвель місцевих будівель органів влади і висловити свій протест стосовно ганебної політики української влади в галузі культури. «Так званий залишковий принцип фінансування театру та культури, несправедлива диференціація розподілу коштів між театрами створюють умови, в яких більшість творчих (театральних) колективів ледь зводять кінці з кінцями, — говорить художній керівник театру ім. Курбаса Володимир Кучинський. — Ще кілька років такої «футбольно–культурної політики» — і український театр як мистецтво опиниться за крок до ­зникнення!».

Організатори протесту оголошують про готовність до подальших дій і не виключають низки протестних акцій під час Євро–2012.